Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:42 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oficial israelian "Israelul l-a iertat pe Mazare, conform traditiei evreiesti"

ro

29 Jul, 2009 11:30 1289 Marime text
Adjunctul directorului general din Ministerul de Externe israelian, ambasadorul Pinhas Avivi, asigură, într-un interviu acordat www.cotidianul.ro , că ţara sa l-a iertat deja pe nesăbuitul primar: "Atunci când cineva îşi cere iertare, conform tradiţiei evreieşti, îl ierţi". Avivi a discutat şi despre cooperarea româno-israeliană în cazul clinicii de fertilitate Sabyc.

Cum vi se pare gestul primarului Mazăre de a defila în uniforma armatei naziste? Ministerul de Externe rus l-a calificat drept "un sacrilegiu". Cum comentează Ministerul de Externe israelian acest gest?

El însuşi a spus că a fost o greşeală. După cum ştiţi, a trimis imediat o scrisoare ambasadorului israelian în care îi cerea iertare pentru acest eveniment. Conform tradiţiei noastre evreieşti, dacă cineva îţi cere să îl ierţi, atunci îl ierţi. Cred că a fost un gest la care nu s-a gândit suficient, nu a pornit de la o intenţie rea şi nu a făcut-o serios. Faptul că el însuşi s-a gândit apoi să ceară iertare arată că nu a fost un gest făcut cu rea intenţie.

În prezent există o investigaţie declanşată de procurorii români asupra lui Radu Mazăre, pentru purtarea de însemne naziste...

Aceasta este o problemă internă.

În ceea ce priveşte relaţia domnului Mazăre cu statul israelian sau relaţia lui cu poporul evreu, faptul că şi-a cerut imediat scuze, este mai mult decât suficient. Nu cred că ar trebui să condamnăm pe cineva, când el însuşi şi-a dat seama că a făcut o greşeală.

Deci relaţia dintre România şi Israel nu va fi afectată...

Nu, absolut, nu. Şi, oricum, nu cred că un singur eveniment, oricât de grav ar fi, ar trebui să afecteze relaţiile dintre ţări, care depind de interesele profunde ale celor două ţări şi de afecţiunea profundă care există între cele două ţări. Avem cam 300.000 de români care trăiesc în Israel, avem 5.000 de companii israeliene care lucrează în România. Câteodată apar mici probleme, pe care le vom rezolva, dar niciodată nu le vom considera un obstacol în relaţiile dintre cele două ţări.

Continuarea pe http://www.cotidianul.ro/oficial_israelian_israelul_l_a_iertat_pe_mazare_conform_traditiei_evreiesti-93498.html

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • surmelis argentina pusa 29 Jul, 2009 13:59 Daca este adevarat ca d-l primar Mazare este iertat de statul Iezrael,ar trebui sa fie retrase si sesizarile de la Parchetul Constanta depuse de reprezentantul Iezraelului in tara noastra.