Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:02 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Kazahstanul, exemplu de dezvoltare în 20 de ani de independenţă (galerie foto)

ro

02 Jun, 2011 00:02 1150 Marime text
Rompetrol-Nazarbayev.jpgNursultan Nazarbayev: „Kazahstanul a ieşit din criza care a zguduit lumea şi a păşit într-o nouă etapă, a dezvoltării. Am avut ţinte ambiţioase şi le-am atins"

La 20 de ani de la proclamarea independenţei, Kazahstanul a avut puterea să surmonteze criza economică şi să ofere un real exemplu pentru alte economii, privite ca fiind mai puternice.

De curând, preşedintele kazah Nursultan Nazarbayev a vorbit poporului său şi a explicat perspectivele ţării din toate punctele de vedere. „În aceşti ani, mai mult de 800.000 de compatrioţi s-au întors din ţări străine, iar numărul populaţiei a crescut cu un milion şi jumătate de locuitori", a spus Nazarbayev. Kazahstanul a reprezentat pentru mulţi o adevărată surpriză din punct de vedere economic şi, mai ales, al puterii de redresare.

rompetrol.jpgCu o rezervă valutară de 60 de miliarde de dolari şi cu mai mult de 120 de miliarde de dolari aduşi de investitorii străini în economia locală, fosta membră a Uniunii Sovietice poate fi nu numai un exemplu, ci şi un adevărat miracol, într-o perioadă de criză pe care mulţi se chinuiesc încă să o traverseze. Kazahstanul exportă peste 200 de produse în 126 de ţări, iar o treime din PIB este susţinut de întreprinderile mici şi mijlocii. În perioada cea mai aspră a crizei, economia kazahă a crescut în medie cu 3% anual, a continuat să producă locuri de muncă şi prosperitate, ajungând la un vârf de competitivitate în regiunea Asiei Centrale. Nici sectorul agricol nu este lăsat deoparte, fiind în continuă dezvoltare. În anii de independenţă, investiţiile economice ale statului au ajuns la 30% din PIB, asigurând o rată de creştere economică de 8% înainte de criză şi de 3% în timpul crizei.
Economia kazahă a devenit, la 20 de ani de la obţinerea independenţei, modernă, competitivă şi bazată pe export. Salariul mediu lunar a crescut de 5,5 ori, iar pensiile au crescut de patru ori. „Kazahstanul a ieşit din criza care a zguduit lumea şi a păşit într-o nouă etapă, a dezvoltării. Am avut ţinte ambiţioase şi le-am atins. Aproximativ 500 de centre de sănătate publică au fost construite în aceşti ani de independenţă. Baza materială şi tehnică a acestora a fost semnificativ îmbunătăţită (...) În 1994, PIB-ul pe cap de locuitor era de 700 USD, iar în ianuarie 2011 ajunsese la 9.000 USD, ceea ce înseamnă de 12 ori mai mult. Ne propusesem să atingem acest nivel abia în 2015, iar experienţa internaţională arată că în primii 20 de ani de independenţă nicio altă ţară nu a atins aceste rezultate. Spre exemplu, PIB-ul pe cap de locuitor al Coreei de Sud în primii 20 de ani de dezvoltare suverană a crescut de trei ori, al Malaeziei de două ori, al Ungariei de cinci ori şi al Poloniei de patru ori", a mai spus Nursultan Nazarbayev. Progrese au fost făcute şi în domeniul sanitar, dar mai ales în cel al educaţiei, s-au lansat 152 de întreprinderi care au creat 24.000 locuri de muncă pentru locuitorii Kazahstanului.

S-a început activ procesul de reconstrucţie şi dezvoltare a industriei uşoare şi chimice, iar până în 2014 se urmăreşte implementarea a 294 de proiecte de investiţie. Statul kazah intenţionează să asigure 161.000 de noi locuri de muncă permanente, iar pentru perioada construcţiilor se vor mai crea încă 207.000 de job-uri. Economia kazahă oferă statelor care încă se zbat să iasă din criză un exemplu că sectorul de stat trebuie păstrat puternic pentru a putea sprijini porţiunile mai slabe ale economiei. De asemenea, investiţiile în domeniul educaţiei şi în cel sanitar atrag atenţia asupra faptului că palierul social este foarte important pentru a putea redresa economia. În concluzie, Kazahstanul reprezintă un exemplu de supravieţuire economică pentru întreaga lume.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii