Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:26 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Floricele si „stropitoare" de miliarde, pentru Teatrul Soveja CJC - suplimentare de un miliard pentru Pomacost

ro

27 Mar, 2010 03:26 1764 Marime text
teatrul_soveja.jpgConsiliul Judeţean Constanţa a cumpărat flori şi instalaţie de irigare a acestora, pentru Teatrul de Vară Soveja. În acest scop, instituţia condusă de Nicuşor Constantinescu a organizat o licitaţie, câştigată de cine trebuie, adică de firma administrată de vărul primarului Radu Mazăre.

Contractul privind furnizarea de plante decorative şi a unui sistem automat de udare a lor, pentru obiectivul Teatrul de Vară Soveja, a fost atribuit anul trecut, mai exact pe 24 septembrie, însă anunţul de atribuire a fost publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) abia ieri. Pentru floricele şi instalaţia şmecheră de udare a lor, societatea despre care vorbim a încasat de la CJC, prin acest contract, 81.930 lei fără TVA, adică aproximativ un miliard de lei vechi, cu TVA inclus. Câştigătoarea este SC Pomacost SA Constanţa, firmă administrată de Basarab Popa, nimeni altul decât vărul primarului Radu Mazăre. De altfel, societatea a fost singurul ofertant care a participat la licitaţie pentru care s-a ales procedura de negociere fără anunţ de participare. Această procedură este justificată în anunţul din SEAP prin faptul că „Lucrările / produsele / serviciile suplimentare sunt comandate în condiţiile stricte stabilite în directivă".

Contract iniţial de patru miliarde

Această formulare este uzitată în piaţa achiziţiilor publice atunci când se încheie un act adiţional. Şi aşa este şi în acest caz pentru că, anul trecut, CJC a încheiat un contract cu Pomacost pentru floricele şi instalaţie de udare, pentru care a plătit suma 371.500, adică aproximativ patru miliarde de lei vechi cu tot cu TVA. Aceasta a fost suma iniţială plătită de CJC pentru acest contract, însă iată că a venit şi suplimentarea, prin actul adiţional despre care vorbim, care i-a mai adus firmei administrate de Basarab Popa încă un miliard de lei vechi. Prin urmare, toată „târguiala" a ajuns la aproximativ cinci miliarde de lei vechi.

De precizat că Pomacostul este o firmă care câştigă în mod regulat licitaţii pe bani publici atât de la Primăria reprezentată de către vărul administratorului său, Radu Mazăre, cât şi de la CJC-ul condus de Nicuşor Constantinescu. Folclorul constănţean susţine că în spatele firmei s-ar afla chiar Mazăre şi Constantinescu şi că numele afacerii Pomacost ar veni de la POpa, MAzăre, COnstantinescu şi STrutinsky.

Interesant este şi faptul că numele firmei, dar şi cel al lui Basarab Popa, apar în celebrul dosar al retrocedărilor, în care sunt inculpaţi şi Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii