Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:23 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Explicatiile Ministerului Turismului despre „perdelele" Elenei Udrea

ro

25 Jul, 2009 02:34 1249 Marime text

elena-udrea.jpgÎn continuare vă prezentăm punctul de vedere al Ministerului Turismului, exprimat prin secretarul de stat Sorin Munteanu, referitor la acuzaţiile aduse Elenei Udrea.

Scopul acestei conferinţe de presă este de a lămuri, în mod public, seria de acuzaţii din presă referitoare la activităţile desfăşurate la Ministerul Turismului, în general, şi la acţiunile ministrului Turismului, Elena Udrea, în special. Având în vedere că unele informaţii prezentate în presă sunt neadevărate, v-am invitat astăzi, aici, pentru a lămuri aceste aspecte, mizând în continuare pe faptul că cei mai mulţi dintre dumneavoastră sunteţi de bună-credinţă şi veţi relata cu obiectivitate ceea ce prezentăm.

Printre altele, suntem acuzaţi de „o tăcere suspectă", în condiţiile în care, în ultima lună, am avut un număr de 81 de solicitări scrise din partea presei, răspunzând unui număr de 74 dintre acestea. În prezent, Biroul de presă al Ministerului Turismului centralizează datele necesare pentru a formula în termenul legal răspunsurile la celelalte şapte solicitări. Am publicat, de asemenea, pe site contracte încheiate de Ministerul Turismului, am prezentat într-o conferinţă de presă bilanţul la 6 luni de la înfiinţarea ministerului, inclusiv date financiare complete, lucru pe care nu cunoaştem să îl mai fi făcut un alt minister, şi am răspuns tuturor întrebărilor adresate de jurnalişti, inclusiv cu acel prilej, astfel că am putea afirma că suntem cel mai transparent minister.

Pentru corecta informarea opiniei publice, vă prezentăm punctul de vedere al Ministerului Turismului faţă de acuzaţiile care ne-au fost aduse.

Am fost acuzaţi că avem un buget exorbitant.

Ministerul Turismului are un buget de 352,6 mil. lei, reprezentând 0,06% din PIB, sumele cheltuite efectiv până în prezent fiind de sub 11% din sumele alocate. Bugetul este destinat în principal susţinerii investiţiilor în infrastructura turistică, derulate de administraţiile publice locale, în proporţie de 73%, investiţii aprobate în anul 2006, 12% din buget este destinat acţiunilor de promovare a turismului românesc, 3% din buget este alocat pentru proiectare şi cercetare în turism, iar 12% sunt cheltuielile de funcţionare a ministerului.

Am fost acuzaţi că am fi achiziţionat spaţii publicitare pentru promovarea acţiunilor ministerului şi a ministrului.

Ministerul Turismului nu a achiziţionat spaţii publicitare pentru promovarea acţiunilor proprii, ci strict pentru promovarea României ca destinaţie turistică, respectiv pentru popularizarea destinaţiilor turistice româneşti. În acest context, reflectarea în mass-media a activităţii ministrului nu are nicio legătură cu cheltuielile ministerului. De altfel, jurnaliştii s-au poziţionat cum au crezut de cuviinţă faţă de acţiunile Elenei Udrea, existând numeroase situaţii în care ministrul a fost criticat pe posturile de televiziune la care rulau spoturi plătite pentru promovarea turismului românesc.

Am fost acuzaţi că, prin plata cheltuielilor de cazare, transport, asigurări de călătorie şi diurnă pentru ziarişti i-am fi tranformat pe ziarişti în salariaţii ministerului.

Deplasarea jurnaliştilor la evenimente de promovare a turismului românesc este reglementată şi se întâmplă încă din anul 2001. În perioada 2001 - 2009 au fost înregistrate un număr de 284 participări ale jurnaliştilor la acţiunile de promovare în străinătate a României ca destinaţie turistică, de la reporteri până la lideri de opinie, din tot spectrul mass-media. Acest tip de activităţi este în prezent reglementat de HG nr. 1719/2008 şi de HG nr. 314/2009 şi nu implică niciun angajament editorial al ministerului cu jurnalistul sau cu redacţia din care acesta face parte, adică fiecare scrie sau relatează ce doreşte vizavi de acţiunile Ministerului Turismului de promovare a României ca destinaţie turistică.

Am fost acuzaţi că am fi încheiat cu Eurosport o afacere mai proastă decât Croaţia, plătind mai mulţi bani pentru difuzarea unui număr mai mic de spoturi.

În realitate, cei care fac asemenea comparaţii nu au date care să îi îndreptăţească să ajungă la asemenea concluzii. Astfel, spoturile Croaţiei de pe Eurosport sunt de 30 secunde, în timp ce ale României sunt de 60 secunde. Campania Croaţiei s-a desfăşurat în primăvară, pe când cea a României se va desfăşura în perioada august-decembrie. În plus, spoturile României vor fi difuzate într-o perioadă cu evenimente sportive importante, în prime-time, iar pe lângă difuzarea de spoturi, România mai beneficiază şi de o campanie de sponsorship pe canalul Eurosport, de 325 billboard-uri de 6 secunde, şi o campanie de difuzare pe Internet a 9.000.000 bannere, toate aceste servicii la un buget total de un milion de euro, nu la un buget de 1,3 milioane de Euro care a fost vehiculat în presă. Menţionez că, în cadrul acestui contract, potrivit Eurosport, România a beneficiat de condiţii contractuale cel puţin la fel de bune ca şi Croaţia.

Am fost acuzaţi că am fi cheltuit prea mulţi bani pentru concertul cu Goran Bregovici.

Referitor la onorariul plătit de minister lui Goran Bregovici and Wedding Funeral Orchestra, comparaţiile cu onorariul achitat de alţi clienţi artistului sunt neavenite. De exemplu, la TVR a cântat 20 minute în studio cu jumătate din orchestră pentru suma de 30.000 Euro, în timp ce pentru minister a susţinut un spectacol chiar în seara de Paşte, când onorariul artistului creşte cu până la 50% două ore de concert live cu un număr dublu de muzicanţi, şi a costat 42.000  Euro. În legătură cu onorariul primit de acelaşi artist la concertul organizat la Buzău, onorariul plătit artistului a fost de 60.000 Euro, şi nu de 25.000 Euro, cum s-a afirmat în presă.

Am fost acuzaţi că perdelele ministerului costă 75.000 Euro.

În realitate, Ministerul Turismului a achiziţionat în anul 2009, pentru un număr de 50 de încăperi din sediul situat în Bulevardul Dinicu Golescu nr.38, Sector 1, Bucureşti, perdele şi jaluzele în valoare de 34.010 RON, adică de aproximativ 8.000 Euro, în niciun caz de 75.000 Euro.

Referitor la analiza unui anumit ziar pe cheltuielile făcute de Ministerul Turismului, precizăm că acelea sunt sume estimate, nu sume cheltuite, şi că multe din aceste sume reprezintă costuri operaţionale, de funcţionare a unui minister, altfel incomparabil mai mici decât costurile de funcţionare ale celorlalte ministere. De exemplu, pentru serviciu de telefonie fixă şi mobilă pentru tot ministerul, avem alocat un buget de 160.000 Euro, şi nu de 180.000 Euro, aşa cum s-a scris, din care s-au cheltuit efectiv, până la jumătatea anului, 36.000 Euro.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii