Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:07 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Dulaii" de la DNA sar la gatul lui Mazare (?!) (galerie foto + video)

ro

09 Jan, 2010 03:25 2485 Marime text

cap_4.jpgPrimarul a intrat in cincinalul de razboi

Un procuror din cadrul DNA, însoţit de doi comisari, ofiţeri de poliţie judiciară au descins fix în ziua în care creştinii îl prăznuiesc pe Sf. Ioan Botezătorul la Primăria Constanţa.

Evident, primarul Radu Mazăre, aflat în ultima zi de concediu, nu a scăpat ocazia de a se simţi hăituit de organele de anchetă, despre care spune că ar funcţiona la cerinţa expresă a conducerii ţării. Pentru a-şi spune oful, Mazăre a convocat presa la o conferinţă de presă şi şi-a început discursul oricum, numai cu „capu` la cutie, nu": „Comuniştii făceau planuri pentru dezvoltarea ţării pe următorii cinci ani de zile. Aceste cicluri se numeau cincinale. Noi, la primăria Constanţa şi eu încep un nou cincinal sub înţeleapta conducere a preşedintelui Băsescu cu procurori şi cu anchete. Aşa cum am început şi cincinalul 2005 - 2010, 2010 - 2015 tot cu procurori. Şi cincinalul şi anul nou. După cum ştiţi, ieri s-au prezentat în trombă patru procurori ca să ridice aceleaşi documente pe care le-a ridicat şi ANRMAP-ul, privitor la licitaţia publică pentru publicitate, făcută de Primărie şi câştigată de agenţia de publicitate Telegraf, Conpress Advertising, de fapt şi TV Neptun. Licitaţii, repet. ANRMAP-ul, care este agenţia de control de la Bucureşti, unde şef este numit direct de către premierul Boc, să lămurim foarte clar imparţialitatea, a făcut un act de control în care a constatat că toate procedurile au fost legal îndeplinite, însă, pentru că în caietul de sarcini a fost trecută ca cerinţă obligatorie, ca agenţia de publicitate să aibă contracte în derulare cu ziarele şi cu televiziunile în care noi vroiam să facem reclamă, au considerat că este contravenţie şi ne-au dat o amendă".

 

„Docomentele vorbeşte!"

A continuat spunând că, în opinia sa, care nu a făcut parte din comisia de licitaţie, „dar nu contează pentru procurori", cerinţa este perfect legală, pentru că „nu poate veni o agenţie de publicitate să-mi spună că-mi face reclamă în Evenimentul Zilei cu 2 lei, fără ca ea să aibă contract cu Evenimentul Zilei. Poate Evenimentul Zilei cere 5 lei. Sau poate nu mai are spaţiu. Aceeaşi opinie a avut-o şi Ministerul Finanţelor". „V-aţi obişnuit, docomente. Docomentele vorbeşte! Unitatea pentru Coordonarea şi verificarea Achiziţiilor Publice, Biroul pentru Verificarea Achiziţiilor Publice... raport de activitate încheiat la data de 16.05.2008, pentru că Ministerul de Finanţe a avut reprezentanţi şi a încheiat un raport de activitate pentru fiecare dintre aceste licitaţii. Uite raportul aici. Şi spune că «serviciul de publicitate media în presa scrisă prin intermediul unei agenţii de publicitate s-a efectuat prin verificarea conformităţii documentaţiei de atribuire cu legislaţia privind atribuirea contractelor de achiziţie publică. (...) Au fost respectate principiile care stau la baza atribuirii contractului de achiziţii publice, conform cu art. 2 din OUG... (...) Documentaţia de atribuire a fost analizată numai din punct de vedere al conţinutului de elemente care să aibă ca efect introducerea unor obstacole nejustificate de natură să respingă concurenţa». Deci, cel de la Ministerul de Finanţe spune că toată procedura a fost corectă, da? Deci, o dată pentru lucrul acesta ne acuză cei de la ANRMAP şi au dat amendă pentru contravenţie", s-a mai lamentat Mazăre.

„Domnul viceprimar este băiat mare"

S-a plâns că „procurorii învrăjbiţi de la Bucureşti, cu maşinile în trombă au venit să ridice documentele care au fost verificate de cei de la ANRMAP. Aceleaşi documente. Asta e marea percheziţie şi marele început în forţă al noii epoci. Surpriza, însă, mare şi pentru procurori care au pornit cu elan să găsească neapărat cu acul ceva, într-o hârtiuţă de-a lui Mazăre este hotărârea Judecătoriei, unde noi am atacat procesul verbal întocmit de cei de la Bucureşti, din subordinea lui Boc. Şi ce credeţi că a spus Judecătoria? «Admite plângerea contravenţională, anulează procesul verbal de constatare a contravenţiei seria AR 0 nu ştiu cât şi exonerează petentul de plata amenzilor judiciare». E pe site-ul Ministerului de Justiţie. Soluţia s-a dat pe 22.12.2009. Aşadar, două instituţii ale statului, Ministerul de Finanţe într-un raport na-na spune că totul este corect şi legal, judecătorul analizând pe fond, pentru că pe fond este dată spune că e legal, cei de la ANRMAP, fiindcă erau trimişi de Boc au dat amenda minimă, însă procurorii în trombă au descins la Primăria Constanţa". În discuţie a intervenit şi vicele Gabi Stan, cel care a discutat pe 7 ianuarie cu cei de la DNA, dar şi anul trecut cu ANRMAP-ul. „Eu am avut discuţie cu cei de la ANRMAP şi au zis că trebuie să dea ceva. Şi le-am zis să dea un avertisment, dacă tot consideră că nu este gravă şi au spus că aia va ajunge la DNA şi ce o să le zică dacă nu dau amendă. Cam aşa a fost discuţia cu cei de la ANRMAP. Am discutat de punctele astea două şi i-am întrebat dacă li se par chestiuni grave şi au spus că nu. Atunci de ce nu daţi avertisment, nu amendă, dacă tot nu sunt grave, am întrebat eu. Şi au dat amenda minimă, pentru că ştiau că va ajunge la DNA. Deci, ei aveau comandă de la DNA să facă acest control ca să găsească ceva", a spus ocupantul cabinetului 2. Întrebat cum s-a descurcat în lipsa primarului, Stan s-a enervat: „Nu eram singur, eram cu toţi colegii mei din instituţie, asta nu înseamnă că eram singur". Iar Mazăre i-a sărit în ajutor: „Domnul viceprimar este băiat mare".

5_anrmap_-_mazare___.jpgFormă fără fond. Sau viceversa?

Gabi Stan a povestit şi cum a decurs întâlnirea cu cei de la DNA: „I-am primit, am făcut o hârtie cu domnii procurori. Nu de predare. Le-am spus că documentele sunt în arhivă, vor fi dezarhivate şi în decurs de o săptămână le dăm documentele. Asta a fost toată discuţia. Urmează să le dăm joi aceste documente celor de aici, de la Constanţa. Celor doi comisari care i-au însoţit".

Întâlnirea cu presa a devenit, la un moment dat, dialog între primar şi vicele său. Primul punea întrebări, al doilea răspundea. Mazăre: „Ce faţă a făcut procurorul când a văzut hotărârea instanţei?". Gabi Stan: „Nu ştia de ea şi, în momentul în care i-am spus că o avem şi că nu ştiu de ce a mai venit, au întrebat daca este dată pe formă, nu pe fond. Aşa, se uitau ciudat. Zic, nu dom-ne, e pe fond. Atunci să-mi trimiteţi şi mie motivaţia instanţei. Asta a fost discuţia. Deci aici este marea corupţie. Că se ocupă domnii de la DNA Bucureşti de marea corupţie. Nici nu au documentele luate de la noi şi au încadrarea. Dosarul are ca obiect cercetarea infracţiunii prevăzute la articolul 248 Cod Penal, săvârşită de numitul Radu Mazăre, primarul municipiului Constanţa, precum şi alte persoane cu funcţii de conducere şi atribuţii de control în cadrul antemenţionatei instituţii. Dar ei încă nu au ridicat documentele". Care formă, care fond, nu a ştiut viceprimarul să explice. În orice caz, de pe hârtiuţa pe care Stan a fluturat-o în faţa presei, am putut desluşi numele celor de la DNA care au călcat pragul primăriei: Gheorghe Bocşan, procuror în cadrul DNA, secţia de combatere a corupţiei, cms. Şef Gabriel Rătăvoi şi cms. Sorin Băran, ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul DNA STA Constanţa. Scopul celor trei a fost „aducerea la îndeplinire a prevederilor ordonanţei de ridicare silită de înscrisuri nr. 194/P/2009 din 7.01.2010". Contactat telefonic, cms. Şef Rătăvoi a declarat că tonul discuţiei nu a fost tocmai cel descris de vicele Stan în conferinţa de presă şi că, într-adevăr, volumul de documente care trebuie ridicate este foarte mare, aşa că întreaga operaţiune a fost amânată pentru săptămâna viitoare. Însă, revenind la plângerile primarului, un lucru nu este clar. De ce Mazăre a venit în faţa presei cu un raport întocmit în urma unei licitaţii din 2008, pentru publicitate în presă scrisă, atribuit societăţii Telegraf Advertising, din moment ce procurorul şi ofiţerii DNA au descins pentru a cerceta o altă cauză, legată de un contract de publicitate pe televiziune, atribuit în 2009 către SC SOTI Cable Neptun. Deci, două contracte diferite, două licitaţii distincte, două rapoarte separate. Numai că Mazăre a părut să omită acest aspect. Ne întrebăm dacă şi cei de la DNA vor trece atât de uşor cu vederea.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii