Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:34 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consultanta de miliarde pentru ecologizarea lacurilor Neptun

ro

23 Feb, 2010 23:49 4582 Marime text
lacuri_neptun.jpgAdministraţia locală din Mangalia se pregăteşte să ecologizeze lacurile Neptun. Un prim pas a fost deja făcut: Consiliul Local Mangalia a organizat deja o licitaţie pentru servicii de consultanţă în vederea implementării acestui proiect.

Contractul ce prevede reabilitarea şi ecologizarea lacurilor a fost atribuit luna aceasta, mai exact pe data de 9 februarie. La procedura de achiziţie a participat un singur ofertant care a şi fost declarat câştigător. Este vorba despre SC Info Euro Consult SRL, din Constanţa. Potrivit anunţului de atribuire publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, valoarea estimată a contractului a fost de 215.285 de lei fără TVA, preţul de atribuire fiind de 209.450 de lei fără TVA, adică de peste două miliarde de lei vechi. Prin urmare, consultanţa legată de implementarea acestui proiect este destul de costisitoare, beneficiara sumei pusă la bătaie de către administraţia locală din Mangalia putând să se considere norocoasă.

Necesitatea unor lucrări de ecologizare este lesne de înţeles, ţinând cont de mirosul greu de suportat ce se degajă până la intrarea în municipiul Mangalia.

Pasarelă pietonală şi trotuare adiacente

Lacurile din Neptun (Lacul 1 nord şi Lacul 2 sud) au rezultat ca urmare a amenajării fostei mlaştini Comorova şi sunt amplasate de-a lungul ţărmului Mării Negre, la est de staţiunea Neptun. Sunt separate de mare printr-un cordon litoral lung de circa 1.200 de metri. Primul lac are o suprafaţă de 15,33 hectare, iar cel de-al doilea, 19,12 hectare. Proiectul de reabilitare şi ecologizare a fost iniţiat de pe vremea când Zanfir Iorguş era primarul Mangaliei. Principalele amenajări ale celor două lacuri au avut loc în anii '70. Ulterior, nu s-au mai făcut reparaţii sau modernizări. Documentaţia depusă la Agenţia pentru Protecţia Mediului încă din 2008 arată că se urmăreşte îmbunătăţirea calităţii mediului acvatic, inclusiv a calităţii apelor, dar şi realizarea unui canal de legătură între cele două lacuri, care să faciliteze circulaţia apei şi să asigure un curent de primenire a acesteia. Concret, curăţarea se va realiza prin greblarea mecanică a vegetaţiei acvatice şi a sedimentelor organice generate de aceasta, dar şi prin dragarea zonelor cu adâncimi mici a fundului lacurilor. De asemenea, se va realiza un chei vertical, cu structură din piloţi prefabricaţi din beton armat, dar şi o grindă a coronamentului, din beton armat, pe cele două laturi ale canalului. Proiectul prevede şi realizarea de trotuare adiacente, dar şi a unei pasarele pietonale şi a unei platforme de agrement de 79,70 metri. De lucrările de modernizare va beneficia şi parcul de agrement situat în nord-vestul celui de-al doilea lac, între aleea Steaguri şi mal. Menţionăm că proiectul privind reabilitarea şi ecologizarea lacurilor Neptun este finanţat din fonduri Phare, valoarea totală fiind de 2.297.580,76 euro.

La cine merge contractul

Firma care se va ocupa de consultanţa pentru implementarea proiectului - SC Info Euro Consult SRL - o are ca administrator pe Nicoleta Veronica Moroianu, care este şi asociat, alături de Maria Dobrotă. Firma a fost înfiinţată în 2004, având-o ca asociat unic pe Nicoleta Veronica Moroianu, din Constanţa. În 2002, aceasta, alături de Ovidiu George Moroianu, a înfiinţat o altă firmă: SC Explosion SRL, având ca obiect de activitate comerţul cu amănuntul în magazine specializate. De asemenea, cei doi mai sunt asociaţi şi în SC Account Consult SRL Constanţa, Nicoleta Moroianu cu 95% părţi sociale, iar Ovidiu Moroianu cu 5%.

Pentru mai multe detalii referitoare la activitatea de consultanţă pe care o va acorda, legat de proiectul de ecologizare şi reabilitare a lacurilor Neptun, am încercat să o contactăm telefonic şi pe Nicoleta Veronica Moroianu, care însă nu a răspuns apelurilor noastre. L-am contactat telefonic şi pe primarul municipiului Mangalia, Claudiu Tusac, dar nu a putut vorbi transmiţându-ne prin SMS că este într-o şedinţă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii