Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:03 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Psiholog “Psihologul și preotul trebuie să fie aliați, nu concurenți”

ro

17 Nov, 2015 11:38 2714 Marime text
            Psihoterapeutul Iuliana Fűlaș consideră că preoții și psihologii trebuie să aibă o relație puternică, de conlucrare, deoarece aceste două domenii nu sunt antagonice, ci complementare; sunt multe cazuri în care un domeniu vine în slujba celuilalt, și-l completează, iar atât psihologii, cât și preoții, au nevoie unii de ceilalti pentru a atinge un țel comun: vindecarea sufletului omului.

“Vindecarea sufletului începe în Biserică (Casa lui Dumnezeu), prin Taina Spovedaniei, care este un factor important în creșterea frecvenţelor de vibraţie și de curățire interioară. Vindecarea sufletului și a minții trebuie continuată de psihoterapeut, pentru că el stie mai bine cum funcționează mintea umană și poate trata tulburările psihice care rezidă din suferință, cum ar fi depresia, anxietatea, atacurile de panică, fobii etc. Cancerul, bolile de inima, astmul, imunitatea scazută, toate au o componentă psihică, iar acestea reprezintă un dezechilibru în creier. Ne imbolnăvim pentru că gândim și trăim disfuncțional. Trebuie să căutăm cauza bolilor, iar aceasta se află în gândurile noastre negative, în neiertări, în ură, furie, invidie, gelozie, agresivitate etc. Unele dintre aceste stări negative sunt patimile de care ne vorbesc preoții și pe care trebuie să le spovedim. Când iți asumi responsabilitatea, te ierți, îi ierți pe cei care ți-au greșit, începi să te dezvolți, începe integrarea și te vindeci”, susține psihologul Iuliana Fűlaș. 

Totodată, afirmă psihoterapeutul, unele persoane ajung destul de târziu la preot pentru spovedanie, cand suferința lui psihică s-a transformat într-o boala somatică (bolile care apar pe sistem nervos), atunci este bine ca preotul să-i explice enoriașului că starea sa de suferință psihică s-a transformat într-o suferință fizică si este bine să consulte un psihoterapeut. 

„Multe persoane pleacă chiar și după Taina Spovedaniei cu sufletul greu deoarece nu au reușit să ierte cu tot sufletul sau nu se pot ierta pe ei înșiși. Refuzul de a ierta ne îmbolnăvește psihic, apoi fizic. Există o legătură între minte și corp. Nu ai cum să fii sănătos, dacă ai gânduri de frustrare, furie, fatalism, ură, agresivitate sau daca ai o viață în suferință și guvernată de compromisuri. Psihicul nostru ne determină starea de bine, de sănătate sau de boală”, declară psihologul Fűlaș.

Dacă nu apare liniștea sufletească sau vindecarea lor după spovedanie, explică specialistul, și încă resimt reminiscențe ale suferințelor lor, unii oameni intră în depresie și au tendința de a da vina pe toată lumea, inclusiv pe preoți, biserică sau chiar pe Dumnezeu. “În aceste situații intervine psihologul care-l ajută pe om să înțeleagă de ce este furios și faptul că în spatele oricărei probleme stau gânduri, emoții, dorințe, fantezii neexprimate, ignorate, negate și neasumate, și nu Dumnezeu. Dumnezeu nu pedepseste, ci doar noi ne pedepsim. Același lucru îl fac și preoții în predicile lor, le explică enoriașilor că nu Dumnezeu este vinovat pentru eșecul nostru, ci noi, prin gândurile și acțiunile noastre. Când suntem fericiți, atunci și corpul nostru este fericit. Este bine să învățăm cum să trăim sănătos, cum să ne întărim mintea, cum să fim fericiți și împliniți, primind ajutorul preotului și al psihologului. Sănătatea noastră psihică și fizică depind de sănătatea noastră mintală, de gândurile cu care ne hrănim“, conchide psihoterapeutul Iuliana Fűlaș.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii