Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:48 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Instrumente mai puternice pentru a aborda crima organizata transfrontaliera

ro

10 May, 2013 13:59 1161 Marime text
mai  2013
 
Instrumente mai puternice pentru a aborda crima organizata transfrontaliera
 
 
Dupa luni de munca de la infiintarea sa in martie 2012, Comitetul Special din PE cu privire la crima organizata, coruptie si spalare de bani (CRIM), prezidat de MPE al ALDE, Sonia Alfano, a adoptat recent primul raport interimar, care include recomandari preliminare cu privire la actiuni si initiative ce trebuie luate atat la nivel international, european cat si national.
Purtatorul de cuvant al ALDE cu privire la raport, Theodoros Skylakakis (Grecia), a declarat: “ Crima organizata a devenit atat de sofisticata si raspandita la nivel global incat jurisdictiile nationale nu o pot combate singure. Crima organizata fura miliarde de euro in fiecare an de la UE  din venituri si ameninta bunastarea si siguranta cetatenilor in fiecare zi. Trebuie sa lovim puternic in centrul acesteia prin imputernicirea UE si a statelor membre cu toate instrumentele necesare pentru a ne asigura ca suntem intotdeauna cu cativa pasi inainte, pana cand vom gasi posibilitatea de a eradica acest flagel.”
Raportul solicita Comisiei sa prezinte propuneri legislative pentru definirea crimei organizate precum si un cadru de reglementare uniform interconectat cu prevederile anti-spalare de bani. Acest raport evidentiaza nevoia de consolidare a cooperarii judiciare si politienesti la nivel european si international. Se adreseaza nenumaratelor surse de coruptie solicitand mai multa transparenta, guvernare mai eficienta, coduri etice mai stricte pentru partide politice, precum si introducerea pedepselor alternative pentru a preveni crima si a recompensa practicile de afaceri oneste (liste albe). Raportul propune de asemenea folosirea tuturor tehnologiilor pe care le avem la dispozitie, precum sistemul european de observare prin satelit, instrumente IT si centrul european Cybercrime (EC3) pentru a urmari activitatile infractionale.
Raportul subliniaza faptul ca un sistem judiciar functional in statele membre reprezinta cheia in abordarea crimei organizate. Mai mult decat atat, in timp ce statele membre sunt invitate sa transpuna directiva UE privind protectia victimelor criminalitatii, Comisiei i se cere sa prezinte o propunere legislativa privind un program de protectie a informatorilor eficient la nivel european, precum si unul pentru protectia martorilor si denuntatorilor.
Coordonatorul ALDE din CRIM, Bill Newton Dunn (Regatul Unit), a declarat: “Acest raport are o importanta vitala. Milioane de locuri de munca au fost pierdute in Europa din cauza falsificatorilor si sute de miliarde de euro sunt pierdute in fiecare an din neplata taxelor. Este vital pentru viitorul nostru ca intreaga Europa sa aiba o strategie comuna, atat pentru abordarea infractiunilor de pe strazi  cat si pentru combaterea mai eficienta a grupurilor infractionale, prin utilizare in comun a bazelor de date.”
Grupul ALDE a contribuit decisiv la infiintarea comitetului CRIM, dupa adoptarea in octombrie 2011 a raportului Soniei Alfano cu privire la “O strategie UE pentru combaterea crimei organizate transnationale”.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii