Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:34 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sabin Cutas - "Salut propunerea comisarului Ciolos de liberalizare a importurilor de vin din Republica Moldova pe piața europeană"

ro

22 Oct, 2013 13:27 898 Marime text
Strasbourg, 22 octombrie 2013,
 
Europarlamentarul Sabin Cutaș, membru al Comisiei pentru comerț internațional a Parlamentului European, a condamnat presiunile exercitate de Rusia asupra Republicii Moldova prin embargoul asupra exporturilor de vin si amenințarea ȋntreruperii aprovizionării cu energie in aceasta iarna. Deputatul european a pledat pentru un sprijin concret din partea Uniunii Europene, salutând propunerea comisarului european Dacian Ciolos de a liberaliza complet importurile de vin din Republica Moldova pe piața europeana. Intervenția europarlamentarului a avut loc in cadrul dezbaterii din plenul Parlamentului European premergătoare Summitului privind Parteneriatul Estic ce se va desfășura in perioada 28-29 noiembrie la Vilnius.
 
Potrivit lui Sabin Cutaș: "Summit-ul de la Vilnius trebuie să reprezinte un moment istoric pentru țările membre ale Parteneriatului Estic, ȋn efortul lor de apropiere de Uniunea Europeană. Este in primul rând interesul UE să aibă, in folosul propriei securitati, o vecinătate stabila politic si economic. De aceea, sper ca la reuniunea din 28-29 noiembrie sa fie semnat Acordul de Asociere care să includă o zonă de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare cu Ucraina si să fie parafate Acordurile cu Georgia și Republica Moldova."
 
"Avem datoria de a sprijini concret aceste state in contextul presiunilor continue din partea Rusiei. Recentele declarații ale președintelui Armeniei, conform cărora tara sa se va alătura Uniunii Vamale formata din Rusia, Kazahstan si Belarus, demonstrează eficienta acestor presiuni", a declarat europarlamentarul român.
 
"După ce a fost supusă unui embargo asupra exporturilor de vinuri, Republica Moldova a fost amenințata cu întreruperea aprovizionării cu energie in aceasta iarna. Cu atât mai curajoasa este decizia acesteia de a continua integrarea europeana, cu cat depinde energetic de Rusia. Doresc sa salut, in acest context, reacția prompta si eficienta a domnului Comisar Ciolos. Acesta a propus liberalizarea completa a importurilor de vin din Republica Moldova in UE, înainte de intrarea in vigoare a Acordului de Asociere. Am convingerea ca Parlamentul European, prin intermediul Comisiei pentru comerț internațional, va aproba propunerea Comisiei Europene, dând un semnal clar ca susține determinarea autoritatilor de la Chișinău de asociere europeană", a subliniat Sabin Cutaș.
 
"Nu ȋn ultimul rând, încurajez abordarea individuală a țărilor vizate, astfel încât să fie încurajate proporțional eforturile celor mai activi și consecvenți parteneri, cu scopul de a se ajunge la o integrare europeană cât mai rapidă a acestora", a conchis deputatul european.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii