Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:10 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mesajul doamnei Rovana PLUMB, ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, cu ocazia Zilei Mondiale a Apei – 22 Martie 2013

ro

21 Mar, 2013 19:32 1243 Marime text
Așa cum ne-am obișnuit deja, în fiecare an pe 22 martie celebrăm Ziua Mondială a Apei. Anul acesta a fost declarat, de Organizația Națiunilor Unite, ca Anul Internațional al Cooperării în domeniul Apei, iar Ziua Mondială a Apei 2013 se desfășoară sub sloganul “Water, water everywhere, only if we share”.
Apa reprezintă o resursă regenerabilă dar cu potenţial finit, ce trebuie protejată azi pentru a lăsa şansa la viaţă şi alimentaţie adecvată generaţiilor viitoare. Este evident pentru toată lumea că protejarea resurselor de apă este o prioritate la nivel global, iar consolidarea cooperării și dezvoltarea de parteneriate la nivel local, național și transfrontalier sunt extrem de importante pentru a aborda provocările legate de rezervele de apă.
Printr-un efort comun, printr-o serie extinsă de activități, putem contribui la creșterea gradului de conștientizare cu privire la potențialul cooperării în domeniul apei, putem imbunatati dialogul între părțile interesate și, nu în ultimul rând, putem promova soluții eficiente si chiar inovatoare. La nivel de guvern, ministerele pot coopera pentru introducerea conștientizării cu privire la managementul apei și în alte sectoare.
Cooperarea în acest domeniu vital presupune integrarea tuturor intereselor și perspectivelor relevante, stimularea inovării, dezvoltarea infrastructurii, consolidarea încrederii și luarea unor decizii acceptate și înțelese de toți. De aceea, aceasta cooperare trebuie să îmbrace perspective multiple, să cuprindă o varietate de discipline și să se extindă la toate nivelurile: de la nivel local până la nivel național, la nivel internațional, precum și în toate sectoarele socio-economice.
La Conferința Organizației Națiunilor Unite privind dezvoltarea durabilă de la Rio de Janeiro în iunie 2012 (Rio +20), statele membre au recunoscut faptul că "apa este nucleul dezvoltării durabile,  așa cum este strâns legată de o serie de provocări-cheie la nivel mondial ".
Am convingerea că evenimentele organizate în această săptămână la nivelul celor 11 bazine hidrografice, precum și evenimentul central din 22 martie 2013, din Aula Academiei Științe Agricole și Silvice, reprezintă tot atâtea oportunități pentru specialiști, de a identifica domenii cheie de acțiune și pentru a discuta despre provocări legate de gestionarea resurselor de apă, care vor avea nevoie atât de un sprijin politic mai puternic, cât și de o colaborare mai consistenta.
Îmi exprim speranţa că acest mesaj va ajunge la toţi cei implicaţi în managementul apei la nivel local și naţional şi profit de această ocazie pentru a-i încuraja să identifice soluții cat mai bune pentru actiuni comune.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii