Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:06 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ioan Enciu - "Lucratorii romani emigreaza in cautare de locuri de munca, nu de beneficii sociale"

ro

16 Jan, 2014 12:15 1107 Marime text
Europarlamentarul PSD Ioan Enciu, membru al Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din cadrul Parlamentului European, a condamnat, in sesiunea plenara de la Strasbourg, campania de denigrare a cetatenilor romani dupa eliminarea restrictiilor la angajare in toate tarile UE. Ioan Enciu a subliniat ca lucratorii romani nu vor concura populația britanică si a altor state membre pentru obtinerea locurilor de munca.
 
"Cetatenii romani se confrunta cu o campanie sistematica si injusta de stigmatizare. Singura lor vina este ca, de la 1 ianuarie, sunt cetateni europeni cu drepturi depline, o data cu eliminarea restrictiilor pe piata muncii. Din ratiuni populist-electorale, se vehiculeaza multe neadevaruri, ignorandu-se evidenţele", a declarat europarlamentarul social-democrat, in interventia scrisa depusa in marja dezbaterii privind libera circulatie in Uniunea Europeana.
 
Ioan Enciu a atras atentia ca imigranţii nu sunt o povară, ci un ajutor economic pentru tarile-gazda. "Studiile de specialitate estimeaza ca românii nu vor concura populația britanică si a altor state membre pentru obtinerea locurilor de munca. Din contra, se poate vorbi de complementaritate pe piata muncii, nu de substitutie. Având în vedere media lor de varsta și experiența de până acum, românii nu vor reprezenta o presiune suplimentară asupra sistemelor sociale -nici macar a celui britanic, oricat de panicard ar fi agitata teza demagogica a "turismului social". Emigrantii romani isi parasesc tara pentru a munci, nu pentru beneficii sociale, care, se stie bine, pot fi accesate doar in conditii restrictive, in special in Marea Britanie, dupa noile reglementari", a precizat europarlamentarul roman.
 
Reprezentantul PSD a mentionat, totodata, faptul ca statisticile britanice si germane indica o schimbare a axelor migrației, tarile din flancul sudic al UE furnizand in ultimul an cu 50% mai multi imigranti decat pana acum.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii