Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:57 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a vizitat stadiul lucrărilor de restaurare şi extindere a obiectivului de patrimoniu Hanul Gabroveni

ro

13 Mar, 2014 20:42 1247 Marime text
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a participat astăzi, 13 martie a.c., împreună cu Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, la vizita de verificare a stadiului lucrărilor de restaurare şi extindere a obiectivului de patrimoniu Hanul Gabroveni.
 
Cu acest prilej, Eugen Teodorovici a apreciat că apariţia în Centrul Istoric a unui important spaţiu cultural joacă un rol esenţial în procesul de poziţionare a  Bucureştiului la nivelul marilor capitale ale lumii.
 
Ministerul Fondurilor Europene a sprijinit un proiect cu o importantă componentă culturală. Mă bucură nespus că gestionăm această lucrare. Am avut în Primarul General un adevărat partener, astfel încât în luna iunie a acestui an vom putea organiza aici î ntâlnirea anuală aferentă Mecanismelor Financiare SEE şi norvegian -  2009-2014”, a declarat ministrul Fondurilor Europene.
 
Eugen Teodorovici s-a arătat mulţumit de stadiul şi de calitatea lucrărilor, partea veche a hanului, cea finanţată în parte din granturi SEE şi norvegiene, fiind deja finalizată. 
 
La rândul său, Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, a subliniat că ansamblul va găzdui un centru cultural-artistic la standarde europene, care va cuprinde săli de spectacol şi repetiţii, de expoziţie, seminar şi săli educative (scoală de balet). 
 
„Centrul cultural multifuncţional va dezvolta diferite activităţi legate de arta reprezentării scenice, arte plastice, formare profesională continuă, organizare şi stocare de informaţie, administraţie, informare culturală şi turistică . Sunt foarte mulţumit de felul în care s-a lucrat. Arată cât mai aproape de original. Este un monument care va deveni pilon de dezvoltare pentru ceea ce înseamnă proiect de cultură la nivelul Bucureştiului, a explicat edilul Capitalei.
 
În ceea ce priveşte costurile de realizare, cei doi oficiali au explicat că acestea au fost asigurate din mai multe surse: bugetul local al Primăriei Municipiului Bucureşti, contribuţia Mecanismului Financiar Spaţiul Economic European, prin Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, prin Unitatea de Management a Proiectelor SEE (UMP).
 
Lucrările de restaurare şi extindere a obiectivului de patrimoniu Hanul Gabroveni au fost finanţate şi din granturi SEE şi norvegiene, contractate în perioada de programare 2004-2009. Valoarea granturilor alocate acestor lucrări este de 2,5 mil. euro, adică 35% din costul total al lucrărilor.
 
Finanţările au fost acordate în timpul perioadei de programare care s-a încheiat. În actuala perioadă de programare pe granturi SEE & norvegiene, 2009-2014, România beneficiază de granturi în valoare de aprox. 306 mil. euro. Din această sumă, aproximativ 21 milioane de euro sunt destinate susţinerii patrimoniului cultural, diversităţii în cultură şi arte (prin două programe – „Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural” şi „Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european”).
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii