Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:23 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primirea de către secretarul de stat Bogdan Aurescu a lui Nathan Dahm, senator al Statului Oklahoma

ro

16 Jul, 2013 13:47 593 Marime text
16 iulie 2013

Comunicat de presă

Primirea de către secretarul de stat Bogdan Aurescu a lui Nathan Dahm, senator al Statului Oklahoma

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu l-a primit astăzi, 16 iulie 2013, pe Nathan Dahm, membru al Senatului Statului Oklahoma. Întrevederea a avut loc în contextul eforturilor continue vizând impulsionarea şi consolidarea Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA.
Cu această ocazie, secretarul de stat a trecut în revistă stadiul actual al relaţiei bilaterale, definită de „Declaraţia Comună de Parteneriat Strategic pentru secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii” adoptată la Washington, la cel mai înalt nivel, la 13 septembrie 2011, oficialul român remarcând caracterul excelent al acesteia şi subliniind dorinţa comună de aprofundare a parteneriatului prin valorificarea oportunităţilor de viitor ale interacţiunii bilaterale, în special în domeniul economic şi al contactelor inter-umane. A prezentat interlocutorului american funcţionarea Task Force-ului bilateral pentru implementarea Declaraţiei Comune, precum şi a grupurilor de lucru pe probleme economice şi comerciale, respectiv pe probleme de securitate energetică şi pe probleme consulare, inclusiv problematica vizelor.
În acest context, Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea unei creşteri a investiţiilor americane în România, pentru a aduce această dimensiune a Parteneriatului Strategic la nivelul de excelenţă al relaţiei politice, strategice şi militare. Senatorul Dahm şi-a manifestat disponibilitatea de a lucra împreună cu partea română în acest sens, evidenţiind oportunităţile pe care le prezintă Statul Oklahoma, mai ales în domeniul energetic (petrol şi gaz, inclusiv gaz de şist) şi agricultură. De asemenea, a exprimat intenţia de a promova o serie de înfrăţiri între localităţi din România şi din Statul Oklahoma.
Pe acest fond, Bogdan Aurescu a reiterat interesul pentru accelerarea procesului de acces al României în programul Visa Waiver, fiind remarcată activitatea în acest sens a Grupului de lucru pe probleme consulare, inclusiv problematica vizelor, dar şi evoluţiile legislative în curs din Senatul american, respectiv din Camera Reprezentanţilor în ce priveşte amendarea prevederilor legale privind Visa Waiver. A solicitat sprijinul senatorului Dahm în aceste demersuri.
De asemenea, oficialul român a făcut o scurtă prezentare a stadiului participării României la proiectul scutului antirachetă, care se desfăşoară fără probleme, în calendarul stabilit.





Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii