Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:44 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea secretarului de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă la reuniunea ministerială „Combaterea fluxului luptătorilor terorişti străini” (Madrid, 28 iulie 2015)

ro

28 Jul, 2015 17:02 890 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă a participat astăzi, 28 iulie 2015, la reuniunea ministerială „Combaterea fluxului luptătorilor terorişti străini”, organizată la Madrid cu prilejul reuniunii speciale a Comitetului ONU împotriva terorismului, organ subsidiar al Consiliului de Securitate al ONU în materie de terorism. La reuniune au participat, alături de statele membre ale Comitetului ONU împotriva terorismului, state din Europa şi Africa interesate de tema.

Participanţii la reuniunea ministerială au abordat aspectele multi-dimensionale ale prevenirii şi combaterii fenomenului luptătorilor terorişti străini, precum şi modalităţile de întărire şi diversificare a cooperării internaţionale pentru implementarea de către statele membre ale ONU a Rezoluţiei Consiliului de Securitate 2178 (2014), care prevede incriminarea şi condamnarea penală a persoanelor care se deplasează în zone de criză pentru a se alătura grupărilor teroriste, respectiv, a persoanelor/ entităţilor care acordă sprijin în acest scop.
Cu acest prilej, a fost prezentată şi promovată iniţiativa României privind înfiinţarea unei Curţi Internaţionale împotriva Terorismului şi s-a reafirmat ataşamentul ferm al ţării noastre privind condamnarea, prevenirea şi combaterea terorismului în toate formele sale de manifestare.
România condamnă cu fermitate recentele atacuri teroriste şi îşi reiterează sprijinul ferm pentru lupta împotriva terorismului, în toate formele sale. Dimensiunea politicii externe este un instrument important în prevenirea şi combaterea extremismului violent şi a terorismului, pentru asigurarea unui grad mai mare de cooperare internaţională şi coerenţa eforturilor colective împotriva acestui flagel. În opinia noastră, la baza abordării noastre pentru contracararea şi sancţionarea fenomenului luptătorilor străini ar trebui să rămână nevoia de a proteja şi de a întări valorile noastre, respectarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale şi promovarea democraţiei. În această logică, România şi Spania au lansat recent o iniţiativă privind crearea unei Curţi Internaţionale împotriva Terorismului, competentă pentru a investiga, judeca şi pedepsi crimele de terorism. Ne-am angajat deja la nivel de experţi în discuţiile privind cadrul unei astfel de instanţe internaţionale”, a declarat Daniel Ioniţă, în intervenţia sa la reuniunea ministerială.
În cadrul reuniunii a fost adoptată o declaraţie ministerială în care statele afirmă hotărârea de a acţiona împotriva terorismului, care constituie una dintre cele mai grave ameninţări la adresa păcii şi securităţii internaţionale. Totodată, statele au exprimat angajamentul de a continua lupta împotriva terorismului, în conformitate cu normele dreptului internaţional şi au atras atenţia asupra fenomenului luptătorilor terorişti străini, care contribuie la agravarea şi extinderea acestei ameninţări globale.
Declaraţia a încorporat şi propunerea delegaţiei României, referitoare la încurajarea adresată statelor de a propune şi explora noi iniţiative referitoare la instrumente juridice care ar putea fi folosite în contracararea terorismului.
 
În marja reuniunii, secretarul de stat Daniel Ioniţă a avut o întrevedere bilaterală cu Hisham Badr, viceministru al afacerilor externe pentru afaceri multilaterale şi securitate internaţională din Egipt. Cei doi demnitari au evocat relaţiile bilaterale foarte bune între România şi Egipt şi au discutat posibilităţi de colaborare în plan multilateral. Cu această ocazie, secretarul de stat Daniel Ioniţă a prezentat omologului egiptean argumentele părţii române în sprijinul iniţiativei de creare a unei Curţi Internaţionale împotriva Terorismului.
 
Informaţii suplimentare:
Comitetul ONU împotriva terorismului a fost înfiinţat prin Rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU 1373 (2001), adoptată în urma atacurilor teroriste din SUA, din 11 septembrie 2001; Comitetul este format din membrii permanenţi şi nepermanenţi ai Comitetului de Securitate al ONU; preşedinţia curentă a Comitetului ONU împotriva terorismului este exercitată de Lituania.
La 9 februarie 2015, în cadrul Consiliului Afacerilor Externe al UE, ministrul de externe al României a propus iniţierea unui proces de reflecţie referitor la posibilitatea înfiinţării unei instanţe penale internaţionale pentru crima de terorism. Iniţiativa părţii române vine pe fondul creşterii numărului atacurilor teroriste, amplorii acestora şi diversificării metodelor de atac şi are ca scop limitarea acestui fenomen, indiferent de formele sale de manifestare.
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii