Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:01 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea secretarului de stat George Ciamba cu ministrul delegat pentru Afaceri Europene al Republicii Franceze, Thierry Repentin

ro

12 Jul, 2013 14:32 427 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri europene din Ministerul Afacerilor Externe, George Ciamba, a avut joi, 11 iulie 2013, o întrevedere cu ministrul delegat pentru Afaceri Europene al Republicii Franceze, Thierry Repentin. Discuţiile s-au desfăşurat cu ocazia participării demnitarului francez la vizita pe care o efectuează în România Prim-ministrul Jean-Marc Ayrault (11 – 12 iulie 2013).
Dialogul a prilejuit în principal reafirmarea satisfacţiei părţilor faţă de nivelul excelent al relaţiei bilaterale dintre România şi Franţa, inclusiv în plan european, la nivelul căruia între cele două ţări se dezvoltă un parteneriat autentic, în continuă diversificare. Au fost evocate rezultatele foarte bune înregistrate în transpunerea în practică a Foii de Parcurs a Parteneriatului Strategic dintre România şi Franţa, ca şi de posibilităţile viitoare de acţiune, atât în plan bilateral, cât şi în context european.    
În ceea ce priveşte agenda europeană, dialogul a prilejuit o trecere în revistă a numeroaselor subiecte de interes comun, pe marginea cărora autorităţile de la Bucureşti şi Paris au perspective şi poziţii convergente, precum Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 şi consolidarea Uniunii Economice şi Monetare. Dialogul a oferit interlocutorilor ocazia de a prezenta preocupările comune legate de relansarea economică, sporirea competitivităţii, dar şi de necesitatea plasării preocupărilor sociale în centrul abordărilor actuale legate de dimensiunea economică. A fost reiterat interesul deosebit al ambelor ţări pentru identificarea de soluţii viabile la problema şomajului în rândul tinerilor, la nivel european. De asemenea, Franţa, în calitate de stat contributor net la bugetul UE, a reiterat sprijinul pentru adoptarea propunerii legislative europene prin care se reduce riscul de dezangajare automată a fondurilor europene alocate României pentru perioada 2007-2013, în linie cu acordul degajat în cadrul Consiliului European din februarie 2013.
Au fost evocate, de asemenea, negocierile pentru viitorul Acord de liber schimb dintre Uniunea Europeană şi SUA, ocazie cu care ministrul francez a reiterat aprecierea deosebită pentru susţinerea, de către România, a unei abordări care să favorizeze o mai bună punere în valoare a identităţii culturale europene.     
În cadrul discuţiilor, a fost abordată şi tema aderării României la spaţiul Schengen. Ministrul Thierry Repentin a reiterat sprijinul Franţei pentru o decizie favorabilă, bazată pe soluţia aderării în două etape.   
Întrevederea a prilejuit, de asemenea, reiterarea importanţei strategice şi atenţiei speciale pe care România o acordă dezvoltării relaţiei cu statele din vecinătatea estică. În acest context, partea română a prezentat aşteptările faţă de Summit-ul UE de la Vilnius, din luna noiembrie 2013, în ceea ce priveşte recunoaşterea eforturilor partenerilor celor mai performanţi, în special Republica Moldova.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii