Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:45 12 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea ministrului Titus Corlăţean cu ambasadorul Republicii Libaneze la Bucureşti, Rana Mokaddem

ro

26 Jul, 2013 18:06 764 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlățean, a primit astăzi, 26 iulie 2013, ambasadorul Republicii Libaneze în România, Rana Mokaddem, în vizită de prezentare.
 
Interlocutorii au evocat stadiul foarte bun al relațiilor româno-libaneze și au analizat modalități de consolidare a acestora în continuare, cu accent pe dinamizarea dialogului economic. Ministrul afacerilor externe a amintit vizita recentă la Beirut a ministrului Economiei din România (iunie 2013) în marja căreia a fost organizat un forum de afaceri. Cei doi oficiali au subliniat importanța capitalizării acestor evoluții prin alte vizite de nivel și reuniuni cu caracter economic care să încurajeze creşterea schimburilor comerciale şi investiţiile reciproce, având în vedere că Libanul este primul investitor arab în România, iar cifra de afaceri a celor aproape 4000 de societăţi cu capital mixt româno-libanez sau integral libanez în ţara noastră depăşeşte suma de 2 miliarde Euro.
 
Cei doi oficiali au evocat dorinţa materializării unei agende de contacte politico-diplomatice între cele două ţări. Ministrul român a subliniat, de asemenea, importanţa diplomaţiei parlamentare în consolidarea climatului pozitiv al relaţiilor bilaterale, menţionând rolul specific, în acest sens, al Grupului parlamentar de prietenie România-Liban.
 
Ministrul Corlățean a reliefat rolul central al Libanului în asigurarea stabilităţii regionale și a exprimat îngrijorarea privind impactul crizei siriene. De asemenea, a subliniat sprijinul pentru continuarea politicii de dezasociere a Libanului faţă de conflictul din Siria promovată de preşedintele libanez Michel Sleiman, evidenţiind importanţa respectării principiilor exprimate în Declaraţia de la Baabda, care a fost susţinută, în iunie 2012, de toate forţele politice din Liban.
 
Șeful diplomației române a exprimat sprijinul ferm al României în ceea ce privește susținerea autorităților de la Beirut de către comunitatea internațională, în vederea gestionării influxului de refugiați din Siria. Totodată, oficialul român a transmis mulţumiri pentru sprijinul constant al autorităţilor libaneze în evacuarea cetăţenilor români din Siria.
Interlocutorii au avut, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la evoluţiile regionale, cu accent pe criza siriană şi procesul de pace din Orientul Mijlociu.
 
Informaţii suplimentare:
Declarația de la Baabda, acceptată, în iunie 2012, de toate forțele politice libaneze, încurajează dialogul naţional şi evitarea angajării în conflicte regionale şi internaţionale, condamnă recurgerea la folosirea armelor şi violenţă, prevede adoptarea de măsuri pentru controlarea situaţiei la graniţa libanezo-siriană, arătând că ţara nu poate fi utilizată ca bază, coridor sau punct de pornire pentru traficul de arme şi combatanţi.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii