Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:42 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea ministrului de externe, Titus Corlăţean, cu omologul macedonean, Nikola Poposki

ro

03 Jul, 2013 20:23 503 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut astăzi, 3 iulie 2013, la Skopje, o întrevedere cu omologul său Nikola Poposki, în cadrul vizitei oficiale pe care demnitarul român o efectuează în Republica Macedonia.
 
Agenda discuţiilor a inclus o serie de subiecte de interes pentru cele două părţi: perspectiva euro-atlantică a Republicii Macedonia, cooperarea bilaterală, problematica drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii înrudite, aspecte privind cooperarea regională.
 
Ministrul afacerilor externe a reiterat sprijinul României pentru parcursul european al Republicii Macedonia, precizând că partea română susţine adoptarea unei decizii consensuale la nivelul UE privind stabilirea unei date de începere a negocierilor de aderare. Şeful diplomaţiei române a salutat progresele înregistrate de Skopje în cadrul Dialogului la Nivel Înalt cu UE şi a subliniat că Summitul Consiliului European din 27-28 iunie 2013 este doar o etapă, procesul de extindere fiind o constantă a politicii europene, după cum o demonstrează aderarea Croaţiei la 1 iulie 2013.
 
Ministrul Titus Corlăţean a încurajat autorităţile macedonene să continue procesele de reformă, cu accent pe stabilitatea instituţiilor democratice, consolidarea statului de drept şi a dialogului politic intern, subliniind în acest context că apartenenţa Republicii Macedonia la familia europeană presupune atât îndeplinirea unor criterii tehnice, cât mai ales asumarea setului de norme şi valori fondatoare ale Uniunii Europene.
 
Totodată, demnitarul român a reconfirmat poziţia României de susţinător în cadrul NATO al politicii uşilor deschise, precizând că împlinirea aspiraţiilor euro-atlantice ale Republicii Macedonia este strâns legată de consecvenţa eforturilor proprii, dar şi de adoptarea unei decizii privind aderarea pe baze consensuale. În acest sens, stabilitatea politică, consolidarea independenţei justiţiei, a libertăţii mass-media şi de exprimare, promovarea unui dialog interetnic constructiv şi a relaţiilor de bună vecinătate, precum şi rezolvarea diferendului privind numele constituţional sunt cele mai mari aşteptări ale comunităţii internaţionale în cazul Republicii Macedonia.
 
În plan bilateral, ministrul român al afacerilor externe a evidenţiat interesul României pentru o relaţie de cooperare europeană, bazată pe deschidere şi încredere reciprocă. Cei doi omologi au convenit amplificarea dialogului politic la nivel înalt şi accelerarea demersurilor privind dezvoltarea cadrului juridic bilateral prin semnarea de noi acorduri de colaborare în domeniile apărare, inclusiv învăţământ militar, afaceri interne, prevenirea şi combaterea corupţiei, administraţie locală, securitate socială. Ministrul Titus Corlăţean a accentuat importanţa cooperării între cele două ministere de externe şi a propus crearea unui mecanism permanent de consultări bilaterale, inclusiv la nivel de lucru, pe teme comune de interes: proiecte bilaterale, cooperare regională, afaceri europene, integrare euro-atlantică.
 
În cadrul schimbului de opinii privind relaţiile economice, şeful diplomaţiei române a avansat propunerea înfiinţării unei comisii mixte interguvernamentale în domeniu, organism care să gestioneze cooperarea sectorială. Oficialul român a reconfirmat interesul României pentru folosirea tuturor oportunităţilor de colaborare, remarcând rolul important al oamenilor de afaceri aromâni în dinamizarea acestui segment.
 
În cadrul întrevederii, o atenţie particulară a fost acordată comunităţii aromânilor/meglenoromânilor din Republica Macedonia. Ministrul afacerilor externe a accentuat interesul României pentru respectarea standardelor europene în domeniul drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale şi sprijinirea proiectelor de păstrare şi afirmare a identităţii culturale, lingvistice şi religioase a minorităţii înrudite. A fost întărită disponibilitatea României de a furniza expertiză în acest domeniu, având în vedere legăturile istorice şi simbolice cu aromânii şi meglenoromânii din Republica Macedonia. De asemenea, ministrul afacerilor externe a reamintit propunerea României privind crearea Grupului Comun de Lucru, format bilateral agreat încă din anul 2011.
 
Ministrul Titus Corlăţean a înmânat omologului său un Non-Paper privind salvgardarea dialectului meglenoromân prin includerea acestuia pe lista limbilor protejate de UNESCO, invitând autorităţile macedonene să se alăture demersului iniţiat de România.
 
Miniştrii afacerilor externe ai României şi Republicii Macedonia au subliniat rolul cooperării regionale în consolidarea securităţii în Balcanii de Vest, creşterea bunăstării cetăţenilor, multiplicarea contactelor directe. Au fost trecute în revistă oportunităţile oferite de Procesul de Cooperare in Sud-Estul Europei (SEECPE), format de colaborare regională a cărei preşedinţie în prima parte a anului 2013 a fost deţinută de Republica Macedonia.
 
La finalul întrevederii, în cadrul unei conferinţe comune de presă, cei doi miniştri au semnat Acordul între România şi Republica Macedonia privind cooperarea în domeniile educaţie, ştiinţă, cultură, mass-media, tineret şi sport.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii