Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:09 02 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Diplomația României la OSCE- Promovarea securității cuprinzătoare în Asia Centrală și Caucazul de Sud

ro

05 Dec, 2013 18:27 960 Marime text
Sala Gafencu a Ministerului Afacerilor Externe a găzduit, astăzi, 5 decembrie 2013, lansarea cărții „Diplomația României la OSCE- Promovarea securității cuprinzătoare în Asia Centrală și Caucazul de Sud” a ambasadorului Traian Laurențiu Hristea, șeful Delegației UE în Armenia.
Organizat sub egida programului Cartea lunii la MAE, la eveniment au fost prezenți secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu, ambasadorul Ion M. Anghel, Preşedintele Asociaţiei Ambasadorilor şi Diplomaţilor de Carieră din România şi Preşedintele Societăţii Române de Drept European, prof. univ. dr. Viorica Moisuc, alături de reprezentanți ai mediului academic, membri ai corpului diplomatic și consular, jurnaliști.
Lucrarea aduce în prim-plan rolul jucat de România în procesul de creare şi evoluţie ulterioară a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa  şi analizează  aplicabilitatea conceptului securităţii cuprinzătoare, inclusiv în Caucazul de Sud şi Asia Centrală. Volumul examinează toate dimensiunile OSCE – cea de securitate, economică şi de mediu, respectiv dimensiunea umană.

În intervenția sa, secretarul de stat Bogdan Aurescu a subliniat caracterul de noutate pe care îl aduce această lucrare, prin tratarea nu doar a evoluției istorice a organizației, dar şi a celor mai recente tematici aflate în prezent pe agenda OSCE, inclusiv cu evidențierea provocărilor pe care OSCE le are de depășit. Totodată, a menționat ca lucrarea reprezintă un instrument util de cercetare, atât pentru studenții interesați de organizațiile internaționale, cât și pentru practicieni şi toţi cei pasionați de diplomația multilaterală.

Preşedintele Asociaţiei Ambasadorilor şi Diplomaţilor de Carieră din România, Ioan M. Anghel a făcut referire la actualitatea și oportunitatea abordării acestei teme, mai ales din perspectiva contribuţiei diplomației românești la promovarea principiilor şi a obiectivelor politice ale OSCE. A subliniat, de asemenea, valoarea științifică a lucrării, considerând-o un adevărat manual pentru înțelegerea aprofundată a  istoriei politicii externe a României din ultima jumătate de secol, în plan multilateral.
 
Informaţii suplimentare
Traian Hristea este membru al Corpului Diplomatic şi Consular al României din anul 1995, fost ambasador al României la Kiev în perioada 2005-2010 şi a condus, în perioada 2010 - 2011, Direcţia Prognoză şi Planificare Politică din Centrala MAE. Traian Hristea conduce în prezent Delegația Uniunii Europene din Armenia.
Ministerul Afacerilor Externe derulează două programe de promovare editorială: Cartea lunii la MAE, dedicat lucrărilor scrise de diplomaţi români şi Repere editoriale la MAE,  pentru apariţiile de referinţă ale unor autori români şi străini din domeniul relaţiilor internaţionale, politică externă, istorie a diplomaţiei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii