Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:28 14 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Stafeta Ciclistă SM 2013

ro

29 May, 2013 14:53 792 Marime text
An de an, în ultima miercuri din luna mai, se sărbătoreste Ziua Mondială a Sclerozei Multiple, în acest an aceasta fiind pe data de 29 mai, campanie lansată de Federatia Internatională de Scleroză Multiplă
Cu această ocazie, Societatea de Scleroză Multiplă din România a organizat o serie de evenimente în cadrul campaniei „Stafeta Ciclistă SM 2013”, a cărui obiectiv este sustinerea persoanelor cu SM prin înfiintarea unei retele nationale de grupuri de suport.
Astfel, în perioada 24-29 mai 2013, 5 voluntari biciclisti, Andrei Tolas, Alexandra Bas, Paul Ciupa, Ramona Romaneag, Sanda Bobas (studenţi la Facultatea de Geografie, Turism şi Sport din Oradea) au pornit într-o stafetă ciclistă dedicată cauzei SM legând 6 localităti din România (Oradea, Bistrita, Alba Iulia, Sibiu, Râmnicu Vâlcea si Bucuresti). Startul turului ciclist s-a dat din Oradea în data de 24 mai si va dedica fiecărei localităti, câte o zi până la punctul terminus, Parcul Herăstrău din Bucuresti.
Cum s-au putut implica cetatenii: Au venit la eveniment cu bicicleta împreună cu prietenii, familia, colegii sau, chiar singur. Si-au achizitionat un bilet de tombolă la Tombola Stafetei Cicliste SM în valoare de 5 lei de la promotorii evenimentului din locatiile amintite mai sus. Participantii au scris mesaje de încurajare pe un post-it oferit de organizatorii de la locul evenimentului. Încurajarea lor nu a făcut decât să ne întărească în lupta noastră împotriva sclerozei multiple. Au adresat mesaje de încurajare, like-uri si fotografii de încurajare pe pagina oficială de facebook a evenimentului Stafeta ciclista SM.
La evenimentul din Bucuresti, din Parcul Herastrau a participat si o delegatie a Asociatiei Regionale SM Constanta, condusa de dl. Ion Dorian, presedinte. Asociatia constanteana a hotarat sa fie alaturi de colegii din Bucuresti, sa sustina aceasta campanile initiata de Societatea de Scleroza Multipla din Romania.

Despre SM
Scleroza multiplă este o afectiune neurologică cronică, care afectează sistemul nervos central, în mod special creierul, măduva spinării si nervii optici,
De obicei, o persoană este diagnosticată cu scleroză multiplă între 20 si 40 de ani, dar scleroza multiplă a fost diagnosticată si la copii, adolescenti si vârstnici. Riscul de aparitie a acestei afectiuni este de două ori mai mare la femei decât la bărbati.
Este o boală ale cărei cauze sunt încă necunoscute, diagnosticarea fiind dificilă, putându-se pune în timp. Prognosticul este imposibil de prevăzut, vindecări totale ale bolii neexistând până în prezent.
Scleroza multiplă afectează în România în jur de 6 000 - 8 000 de persoane, numărul exact nu se cunoaşte deoarece nu există un registru naţional pentru aceasta afecţiune.

De ce grupuri de suport? Pentru că oferă membrilor acestuia posibilitatea de a împărtăsi temerile si grijile  cu alte persoane afectate de SM care au experiente similare si înteleg ce simt acestea si se axează în principal pe nevoia de sprijin si de ajutor reciproc, de învătare a unor abilităti într-un cadru confortabil si sigur. Pe lângă acestea, grupurile de suport oferă o serie de alte beneficii, cum ar fi: facilitarea întâlnirilor cu alte persoane afectate de SM aflate în situatii similare; stimularea socializării si stabilirea de contacte sociale; facilitarea întâlnirilor cu specialisti din diverse domenii; sustinerea si ajutorarea cresterii încrederii în sine si a imaginii personale prin organizarea unor activităti special. Grupurile de suport oferă un spatiu confortabil în care participantii îsi pot exprima deschis trăirile, pot petrece timp de calitate si este un context bun de învătare si dezvoltare a unor abilităti personale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii