Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:59 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ALDE sprijina o protectie mai buna pentru cei care vor sa achizitioneze case

ro

25 Apr, 2013 12:31 1149 Marime text
Dupa luni de negocieri, s-a ajuns la un acord intre Parlamentul European, Consiliu si Comisie cu privire la directiva privind creditul imobiliar, care are ca scop crearea unor conditii de concurenta echitabile, urmand ca cerintele minime de armonizare sa se aplice tuturor tarilor UE si, cel mai important, consumatorii vor beneficia de protectia cuvenita.

Purtatorul de cuvant al ALDE, Philippe De Backer (Belgia), a declarat: “Din cauza lipsei reglementarilor adecvate din unele tari, multe familii si-au pierdut casele. Protectia consumatorilor a fost prioritatea numarul unu a acestui acord. Consumatorii de pe teritoriul Europei vor avea acum garantia informatiilor clare si a sfaturilor adecvate pentru a putea evalua mai bine o propunere pentru imprumut, inainte de a intra in ceea ce este des numit ‘un angajament pe viata’.“
A devenit dureros de clar in ultimii ani ca nu toate tarile au o legislatie buna pentru a proteja consumatorii sau pentru a reglementa piata creditelor ipotecare. Sa ne gandim la Spania sau Irlanda. Acest nou act legislativ va proteja consumatorii din statele membre impotriva intrarii intr-un credit ipotecar fara a intelege consecintele si riscurile.
Creditele contractate in valuta au fost de asemenea abordate, din moment ce ele s-au dovedit  a fi una din sursele problemei. Transparenta si claritatea precontractuala sunt printre cele mai importante elemente din acest raport. Informatiile precontractuale au fost armonizate in asa fel incat consumatorii sa poata cere un imprumut in alte state membre. Textul faciliteaza, de asemenea, posibilitatea de rambursare anticipată si flexibilitatea contractului.
“Asigurand in acelasi timp un nivel minim crescut de protectie a consumatorului si transparenta, am reusit de asemenea sa echilibram balanta cu libertati necesare pentru creditori si buna functionare a pietei interne.”
In plus, De Backer a explicat: “Acordul va fi aplicabil in toate statele membre si contine suficienta concentrare si putere pentru a face diferenta.” Acordul are in vedere marile diferente regionale din pietele imobiliare din diverse state membre: imprumuturi pe termen scurt vs imprumuturi pe termen lung, rate fixe de dobanda vs rate variabile de dobanda, dreptul la rambursare anticipata etc.
“O legislatie privind creditul imobiliar, care functioneaza bine, este foarte importanta deoarece detinerea propriei case reprezinta cea mai buna asigurare impotriva saraciei”, a concluzionat De Baker.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii