Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:58 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CONCERTUL DE VIOLONCEL ȘI PIAN CU VALENTIN RADUȚIU ȘI PER RUNDBERG LA ICR BERLIN

ro

25 Feb, 2014 20:14 2013 Marime text
Institutul Cultural Român din Berlin continuă seria de concerte de muzică clasică începută în 2013 la sediul său din Vila Walther. Invitat este Valentin Răduţiu, unul dintre cei mai talentaţi tineri violoncelişti români, elogiat în numeroase rânduri de presa muzicală din Germania. Pe data de 28 februarie, la ora 19.30, Valentin Raduțiu va interpreta lucrări de Haydn, Max Bruch și Tschaikowsky alături de pianistul suedez Per Rundberg.
Violoncelistul român Valentin Raduţiu este considerat a fi unul dintre cei mai talentaţi interpreţi din noua generaţie. Valentin Raduţiu a studiat la Universitatea de Muzică şi Arte Mozarteum din Salzburg ca elev al lui Clemens Hagen, David Geringas si Heinrich Schiff şi a obţinut numeroase premii la concursuri internaţionale de renume: premiul I la concursul „Jugend musiziert" din 1996, 1998, 2001 şi la concursul internaţional Karl Davidov din Riga, premiul II la concursul George Enescu din 2011. A cântat până în prezent în săli de mare prestigiu, precum Filarmonica din München sau Konzerthaus Berlin şi în cadrul unor festivaluri importante precum Schleswig Holstein Festival, Heidelberger Frühling, Cellobiennale Amsterdam, Fürstensaal Classics, Hong Kong Arts Festival și Klangspuren Tirol.
Presa de specialitate din Germania îl recunoaște drept un artist promițător, capabil de a avea „o carieră concertistică la cel mai înalt nivel” (Lennart Schneck, Frankfurter Allgemeine Zeitung). Harald Eggebrecht de la Süddeutsche Zeitung laudă complexitatea intepretărilor sale, la care contribuie nu numai tehnica superioară, ci și inteligența, atenţia meticuloasă și abilitatea de a insufla interpretării „un ton personal, inconfundabil”.
Pianistul suedez Per Rundberg a studiat la Universitatea de Muzică şi Arte Mozarteum din Salzburg, la Prof. Karl – Heinz Kämmerling, apoi la „Ècole Normale de Musique Alfred Cortot“ în Paris, la Academia „Franz Liszt" din Budapesta, apoi la Roma. Rundberg concertează frecvent în toate colţurile lumii. Ca solist a cântat cu Camerata Salzburg, cu orchestra Mozarteum şi în cadrul a numeroase festivaluri intrenaţionale, precum Salzburger Festspielen, Festivalul Schleswig - Holstein, Nuovi Spazi Musicali şi Festival di Nuova Consonanza, Bilbao 2001 sau Aspekte Salzburg.
Per Rundberg a avut o îndelungată colaborare cu Valentin Răduțiu. Împreună au realizat cea dintâi înregistrare completă pe CD a compoziţiilor lui George Enescu pentru violoncel şi pian.
Program: Joseph Haydn – Concert pentru violoncel, C-Dur, Hob:VIIb/1/ Max Bruch - "Kol Nidrei" pentru violoncel, op. 47 / Peter I. Tschaikowsky - Rokkoko-Variationen
Programul complet al ICR Berlin îl găsiţi pe www.rki-berlin.de si pe Facebook.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii