Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:33 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tandem de jazz româno-german la Heidelberg/Germania

ro

17 Mar, 2014 14:54 985 Marime text
Institutul Cultural Român din Berlin inițiază în anul 2014  seria de concerte Karpaten Jazzy, prin care își propune prezentarea pe teritoriul Germaniei a unor proiecte de jazz contemporan reunite sub cupola unor importanți muzicieni ai geniului din România. De-a lungul anului sunt prevăzute concerte la Berlin, Heidelberg, Stuttgart și Köln.

Al doilea concert al seriei aduce în prim-plan pe 21 martie, începând cu orele 20.30, de această dată la Heidelberg, în Dezernat 16, un tandem româno-german compus din Cătălin Milea (saxofon), Eugen Gondi (tobe), Thomas Siffling (trompetă) și Andris Meinig (contrabas).
Repertoriul acestui quartet româno-german are la bază compozițiile saxofonistului Cătălin Milea, special pregătite pentru acest dialog muzical. Improvizația și limbajul jazz-ului îi aduc pe acești extraordinari muzicieni într-un spațiu cultural-muzical inovator. 
Locația Dezernat 16 din Heidelberg este un fost areal industrial transformat de către primăria Heidelberg într-un spațiu exclusiv cultural. Cu o tentă alternativă, Dezernat 16 reunește artiștii din zonă pentru diferite proiecte de muzică, teatru și artă contemporană.
 
Cătălin Milea este unul din cei mai creativi muzicieni români ai generației sale. Experiența lui muzicală începe în România cu proiecte autohtone de jazz, funk, punk, rock, pop și muzică comercială. Studiază la New York cu muzicieni de top ai scenei internaționale, printre care Ari Hoenig, Dick Oatts, David Liebman. Întors în Europa este invitat să participe la proiecte precum "European Big Band Academy", condusă de celebrul Peter Herbolzheimer, "European Contemporary Orchestra" (E.C.O.) și participă la diferite festivaluri internaționale de jazz în Bruxelles, Haga, Gărâna, Amsterdam. Poate fi ascultat în proiectele sale recente cu Eugen Gondi Trio, cvartetul Confluence, trio-ul R.A.M., Mircea Tiberian & Cătălin Milea sau pe discurile: “Bali Dreamland”, “Something For Now”. Pregătește pentru lansare albumul duo cu Mircea Tiberian, “Slow Motion”. Cătălin Milea este și editorul primei reviste de jazz și muzică improvizată din România, publicația Jazz Compas.
Eugen Gondi este unul din marile repere ale jazz-ului românesc. A debutat cu Paul Weiner și a concertat pe scenele de jazz din Timișoara, Ploiești, Sibiu, București, San Sebastian, Varșovia, Prerov, Ljubljana, Viena, Amsterdam.  A cântat cu majoritatea muzicienilor români de jazz, atât în România cât și în  străinătate (Richard Oschanitzky, Marius Popp, Slide Hampton, Curtis Clark, Art Farmer, Joe Williams, Johnny Răducanu
Thomas Siffling studiază trompeta jazz la Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Mannheim. A fost membru în Orchestra de Jazz a landului Baden-Württemberg sub conducerea lui Bernd Konrad și in Orchestra Națională de Tineret a Republicii Federale Germania sub conducerea lui Peter Herbolzheimer. În anul 2000 devine director al  SAP BIG BAND iar în anul 2005 devine membrul juriului Jazzpreis Baden-Württemberg. Din 2010 este profesor pentru trompeta jazz la Hochschule für Musik Saar. Unul dintre premiile importante obținute este renumitul Jazzpreis al Landului Baden-Württemberg.

 Andris Meinig și-a început activitatea muzicală la vârsta de 14 ani în band-ul lui Paul Schmidt. După ce obține premii la nivel regional și național, se alătură NDR-Radio Big Band pentru diferite proiecte. Studiază la Conservatorul din Amsterdam, unde din 2009 lucrează împreună cu Frans van der Hoeven, Arnold Dooyeweerd, Ernst Glerum. În anul 2010 începe colaborarea cu saxofonistul Cătălin Milea. 
 
Concertul este organizat de Institutul Cultural Român din Berlin în cooperare cu Asociația Culturală KulturTandem International e.V. și cu Dezernat 16 Heidelberg.
 
Programul complet al ICR Berlin îl găsiţi pe www.rki-berlin.de şi pe Facebook .
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii