Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:28 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Evoluţiile internaţionale prefigurează modificarea legislaţiei autohtone privind preţurile de transfer

ro

15 Oct, 2013 18:40 966 Marime text
Bucureşti, 15 octombrie 2013 – Confruntate cu deficite bugetare persistente şi niveluri record ale datoriei publice, marile economii ale lumii se concentrează pe întărirea legislaţiei fiscale internaţionale pentru a combate evaziunea fiscală şi a diminua posibilitatea de transfer de profituri către alte jurisdicţii. În următorii doi ani, PwC estimează că arhitectura sistemului fiscal internaţional va suferi modificări substanţiale, cu un accent deosebit pus pe problematica preţurilor de transfer.
 
Aceasta este concluzia principală a conferinţei anuale PwC privind preţurile de transfer, care a avut loc azi la Bucureşti. Evenimentul s-a bucurat de participarea reprezentanţilor autorităţilor fiscale şi ai mediului de afaceri.
 
„Anul acesta, Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD) a dat publicităţii două rapoarte care vizează subiectul preţurilor de transfer - unul referitor la activele intangibile şi altul la prestarea serviciilor între părţile afiliate. Ne aşteptăm ca acestea să ofere mai multe informaţii privind direcţia în care se va îndrepta sistemul fiscal internaţional şi legislaţia privind preţurile de transfer. Este clar însă că se prefigurează modificări substanţiale şi că acestea vor afecta şi legislaţia fiscală din România” a declarat Ionuţ Simion, Partener, Consultanţă Fiscală, Liderul echipei regionale PwC de preţuri de transfer, PwC România.
 
Combaterea evaziunii fiscale cu accent asupra preţurilor de transfer este elementul central al strategiei ANAF, iar acest lucru presupune o înmulţire a inspecţiilor fiscale vizând preţurile de transfer, îndeosebi la nivelul companiilor care raportează pierderi financiare de mai mulţi ani.
 
„Recent adoptatul Plan de Acţiune al OECD împotriva erodării bazei impozabile şi transferului profiturilor (BEPS) cuprinde 15 direcţii de acţiune dintre care aproape jumătate au impact asupra preţurilor de transfer. Legislaţia din domeniu va cunoaşte modificări de substanţă, iar acest lucru este recunoscut şi de către mediul de afaceri. Potrivit unui sondaj efectuat de PwC, 80% dintre clienţii noştri se aşteaptă ca Planul de Acţiune BEPS să aibă impact asupra planificării fiscale internaţionale”, a precizat Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România.
 
 „Aplicarea legislaţiei privind preţurile de transfer poate conduce la o serie de controverse, a căror rezolvare nu se poate realiza fără o discuţie de substanţă între contribuabil şi autorităţile fiscale. PwC şi-a propus prin acest eveniment să pună în dezbatere câteva dintre aceste controverse pentru a nu se ajunge în situaţia în care ajustările privind preţurile de transfer să conducă la cazuri de dublă impunere” a arătat Ionuţ Simion.
 
Despre PwC
 
Firmele din reţeaua PwC ajută organizaţiile şi indivizii să creeze valoarea adăugată de care au nevoie. Suntem o reţea de firme prezentă în 157 de ţări cu mai mult de 184.000 de specialişti dedicaţi oferirii de servicii de calitate de audit, consultanţă fiscală şi consultanţă pentru afaceri. Spuneţi-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastră şi descoperiţi mai multe informaţii despre noi vizitând site-ul www.pwc.com/ro.
 
© 2013 PwC. Toate drepturile rezervate.
                
PwC se referă la reţeaua de firme PwC şi/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridică.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii