Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:55 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bolile cronice, o problemă reală a societății - acces limitat la tratament și discriminare asociată

ro

24 Apr, 2015 09:19 1469 Marime text
90% din populație consideră că viața unui pacient român suferind de boli cronice este dificilă/ foarte dificilă, principalul motiv fiind accesul limitat la tratament corespunzător. 
Respondenții consideră contagioase, cu un risc mare de expunere și transmitere boli precum infecția cronică cu HIV (74,33%), tuberculoza (66,5%) și hepatita cronică (56,8%). 
9% dintre ei declară că ar evita interacțiunea cu persoane care suferă de boli  cronice, în timp de 91,1% nu ar face acest lucru. Atunci când vine vorba interacțiunea copilului lor cu un coleg suferind de o boală cronică, doar 57,6% afirmă că nu ar impune restricții. 
București, 22 aprilie 2015 - Cele mai importante probleme cu care se confruntă un pacient  suferind de boli cronice în România sunt accesul limitat la un tratament corespunzător (47,11%) și aceesul limitat la servicii medicale (16,33%), arată studiul „Societatea românească și afecțiunile cronice“, derulat de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România și susținut de compania Abbvie România, în perioada 25 martie – 6 aprilie 2015.  
84,96% dintre respondenți cunosc ce înseamnă o boală cronică, iar 62,96% au în familie sau printre cunoscuți persoane cu boli cronice precum hepatită cronică, boli cardiovasculare, HIV, boala Alzheimer, Boala Parkinson, TBC, psoriasis, diabet, boli reumatismale autoimume, cancer, scleroză multiplă, boli inflamatorii intestinale, boli rare, etc. Peste 36% dintre respondenți consideră că anumite categorii de bolnavi sunt discriminate de către societate, în timp ce aproximativ 58% au răspuns „Nu știu“ la această întrebare. Doar 5,8% dintre români cred că nu există discriminare pentru anumite categorii de bolnavi. Mai mult, peste 73,2% dintre respondenți consideră că sistemul de sănătate din România discriminează pacienții. Cel puțin 1 din 10 români a intrat cel puțin odată în contact cu bolnavi cronici discriminați de societate.
Un top 5 al celor mai grave boli cronice, în opinia respondenților, este: cancerul – considerat grav sau cel mai grav de un procent de 94,28% dintre respondenți, infecția cronică cu HIV – 90,78%, scleroza multiplă – 88,62%, Alzheimer – 82,33% și boala Parkinson – 77,67%.
 
”Am realizat acest studiu din dorința de a vedea cum sunt priviți pacienții cronici, dacă există discriminare vis a vis de ei. Mulți dintre respondenți știu ce sunt afecțiunile cronice și nu ar evita să interacționeze cu acești pacienți. Totuși, este interesant că foarte mulți consideră că sistemul de sănătate și societatea discriminează pacienții”, a declarat Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.
 
„Un tratament este de succes, cu un impact major pentru societate, doar dacă pacienții ajung să beneficieze de acesta. Acest sondaj arată că  accesul la tratament și servicii de calitate reprezintă  o problemă majoră, percepută de aproximativ jumătate din populație. De asemenea, orice tratment trebuie să fie însoțit de programe de prevenție, testare, informare, programe de suport pentru pacienți, programe de aderență. Preocuparea noastră este de a aduce permanent tratamente inovatoare către pacienți și de a ne implica în campanii de educare și informare a populației“, a declarat Mihai Diamandopol, director general AbbVie România. 
 
9 din 10 persoane care au răspuns studiului nu are evita să interacționeze cu pacienți suferinzi de boli cronice amintite anterior, dacă aceștia ar face parte din anturajul lor, dar 3 din 10 nu și-ar lăsa copii să interacționeze cu un alt copil suferind de boli cronice sau nu ar ști ce ar face într-o astfel de situație. Un top al afecțiunilor de care părinții chestionați și-ar feri copii sunt HIV-ul (1.143 de mențiuni), hepatita (772 de mențiuni) și tuberculoza (892 de mențiuni).
Deși declară un comportament nediscriminatoriu, la întrebarea „Considerați că anumitor categorii de bolnavi cronici ar trebui să li se limiteze anumite drepturi și să li se impună obligații în interesul societății?“,  doar 7 din 10 au răspuns negativ.
Dacă ar conduce o companie, 6 din 10 respondenți ar angaja bolnavi cronici (59.74%), în timp ce doar 1 din 10 nu ar fi deschiși la acest lucru. Un procent de 31,62% nu știu ce ar face într-o astfel de situație. Respondenții care nu ar angaja persoane cu boli cronice în propria companie, ar evita bolnavi de tuberculoză, infecție cu HIV, boala Alzheimer sau hepatită cronică.
Studiul a fost realizat online, pe platforma iVox.ro, în perioada 25 martie – 6 aprilie 2015, pe un eșantion de 5326 respondenți, reprezentativ pentru populația României care utilizează internetul. Dintre aceștia, 55,63% sunt femei, 44,37% bărbați, 87,6% în mediul urban, iar 12,4% din mediul rural.
Studiul va fi lansat și discutat în cadrul Forumului Național al Asociațiilor de Pacienți, derulat în cadrul ”Săptămânii pacienților”.
 
Pentru mai multe detalii, puteți consulta rezumatul studiului, pe care vi-l trimitem atașat.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii