Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:54 01 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoria Dobrogei - Bibliografie Teopomp (sec. V î. H.) - „Tisamenos”

ro

31 Jan, 2020 00:00 2696 Marime text

Comediograful grec Theopompos/Teopomp a introdus în piesa „Tisamenos” personajul Acestor, din tribul trac al misienilor/moesienilor dintre Dunăre, munţii Balcani şi Marea Neagră.
 
Comediograful grec Teopomp din polis-ul Atena a fost contemporan cu cu colegul său de breaslă Aristofan (450 î. H. – 385 î. H.) şi a intrat în conflict cu marele tragedian Euripide şi cu Anytos, acuzatorul marelui filosof grec Socrate. Opera sa s-a păstrat fragmentar.
 
În „Tisamenos” (Fr.1) scriitorul afirmă: „L-a convins şi misianul Acestor să-l însoţească.” Personajul Acestor este menţionat şi de comediografii Callias şi Metagenes, contemporani cu Aristofan, „părintele comediei antice”.„Misian” este o formă coruptă a cuvântului moesian”, trib tracic din familia de popoare indoeuropene, care a dat apoi numele provinciei romane Moesia dintre Istros/Dunăre, Pontos Euxinos/Marea Neagră şi munţii Haemus/Balcani.
 
În Scoliile la „Păsările” (31) lui Aristofan (comentarii ulterioare) se explică: „[Acestor] era numit «sac» deoarece era străin. Căci «sacii» sunt traci. Teopomp e numit «sac» în Tisamenos şi pe tatăl aceluia. I-a mai dat şi porecla de «misian».”
 
În 1964, istoriografia românească (Izvoarele..., I) considera „probabil” să fie vorba de un sac de la Istros/Dunărea de Jos, avându-se în vedere menţionarea în regiune a cetăţii Sacidava (Vasile Pârvan, Getica, 1926, p. 15, 119, 271-272). De asemenea, dezvoltarea relaţiilor greco-trace în epocă ar fi făcut posibilă ca un „trac din Moesia” să fi primit cetăţenia ateniană şi să fi scris piese de teatru în greacă.
 
Informaţii din zona Dunării Inferioare puteau fi obţinute de grecii metropolitani de la coloniile lor în dezvoltare de pe litoralul vestic al Mării Negre: Orgame/Argamum , Histria/Istria, Tomis/Constanţa, Callatis/Mangalia şi Dionysopolis/Balcic.

Bibliografie cronologică
 
AUGUST MEINEKE & FRIEDRICH BOTHE (ed.),  Poetarum comicorum graecorum fragmenta, A. Didot, Paris, 1855, p. 303-313.
GHEORGHE ȘTEFAN (redactor responsabil) /INSTITUL DE ARHEOLOGIE AL ACADEMIEI RPR, Izvoare privind istoria României, vol. I, Ed. Academiei R. P.R., Bucureşti, 1964. (XVIII. Teopomp)
 
Despre Marius Teja

Marius Virgil Teja s-a născut în judeţul Constanţa, în anul 1969. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti şi are un master în Relaţii Internaţionale, absolvit la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. A fost profesor de Istorie şi Cultură Civică, muzeograf, voluntar after school, iar în prezent, lucrează la Radio Armănamea.
 
Citeşte şi:

Colaborare ZIUA de Constanţa Călătorie prin istoria dobrogeană cu Marius Teja

Istoria Dobrogei - Bibliografie: Aristofan (450 î. H. - 385 î. H.) - „Acarnienii”, „Babilonienii”

 



Galerie foto:



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari