Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:14 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Unul dintre membrii de onoare ai Academiei Române...

ro

12 May, 2015 09:14 1150 Marime text
Născut la Paşcani, la data de 12 mai 1916, Constantin Ciopraga a fost critic şi istoric literar român, profesor universitar, scriitor şi membru de onoare al Academiei Române.
 
Potrivit Wikipedia, a absolvit Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii "Al.I. Cuza" din Iaşi, în 1942, cu o licenţă în filologie modernă. Între anii 1959-1962, a fost profesor asociat de limbă şi civilizaţie română la Paris, predând la Sorbona şi la Ecole Naţionale des Langues Orientales Vivantes. La începutul anilor 1990, a fost ales membru de onoare al Academiei Române şi director onorific al Institutului de Filologie Română "A.Philippide".
 
Primele scrieri în proză le-a publicat, în anul 1931, la revista "Luminiţa" din Paşcani. Printre operele lui Constantin Ciopraga se numără volumele "Personalitatea literaturii române", "Poezia lui Eminescu", "Propilee", "Partituri şi voci" şi traduceri din N.V. Gogol, Jean Bouticre, Gaetano Salveti sau Nino Muccioli.
 
Constantin Ciopraga a fost decorat la 16 ianuarie 2002 cu Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler, „pentru meritele avute în creația artistică și promovarea culturii românești în țară și peste hotare, pentru abnegația deosebită în slujirea instituțiilor culturale din Moldova”.
 
Sursa foto: newspascani.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii