Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:27 10 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc 40 de ani de la „Meciul de box al secolului XX“

ro

30 Oct, 2014 00:00 2154 Marime text
O lecţie despre muncă, strategie, inspiraţie şi determinare. Pe 30 octombrie 1974, Muhammad Ali îşi recâştiga titlul de campion la categoria grea, în faţa lui George Foreman, un adversar puternic şi dur.
 
Mulţi considerau că Muhammad Ali şi-a pierdut din strălucire şi că va fi înfrânt de Foreman, campion en titre la categoria grea - din 40 de meciuri câştigate, 37 erau prin knock out. Mai mult, i-a învins şi pe Joe Frazier şi Ken Norton.

Programat iniţial în septembrie 1974, dar amânat din cauza unui accident suferit de Foreman, meciul a avut loc pe 30 octombrie, în Zair, singura ţară dispusă să sponsorizeze evenimentul. Muhammad, în prima rundă a meciului, l-a lovit pe Foreman în repetate rânduri, apoi retrăgându-se şi apărându-se de fiecare dată. În runda a opta, Ali l-a lăsat pe Foreman, vizibil obosit, să lovească puternic, pentru a-l ataca cu două directe de dreapta şi un croşeu de stânga, urmat de o altă directă de dreapta. Foreman a căzut la podea. Lupta a fost supranumită „Rumble in the Jungle“, fiind considerată „cel mai mare eveniment sportiv al secolului XX“.

Foreman şi Ali au devenit prieteni după luptă. Potrivit informaţiilor publicate pe Wikipedia, după mulţi ani, George Foreman declara: „După 1981, am devenit cei mai buni prieteni. (...) Este cel mai mare om pe care l-am cunoscut vreodată“.

 Despre Muhammad Ali

 Originar din Louisville, Muhammad Ali, ca adolescent, nu a lucrat niciodată, doar s-a antrenat, dedicându-se boxului cu un entuziasm unic. Înainte să împlinească vârsta de 18 ani, deja câştigase două titluri de campion naţional la amatori.
Viteza şi reflexele sale incredibile reprezintă surse de inspiraţie pentru generaţii de boxeri din întreaga lume. S-a implicat activ în numeroase proiecte umanitare. A oferit mâncare şi medicamente pentru persoanele din ţări sărace, a strâns fonduri pentru cei fără adăpost din Statele Unite. Tot el se află şi în spatele unei legi care protejează statutul boxerilor profesionişti şi reglementează asigurările medicale.
După retragerea din viaţa sportivă, Muhammad Ali a fost diagnosticat cu Parkinson, maladie provocată în mare parte de numeroasele lovituri încasate de-a lungul carierei.
 
Sursa foto: www.dailymail.co.uk
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii