Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:32 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Infanteria Marină Română împlineşte 128 ani

ro

29 Nov, 2016 00:00 4424 Marime text
Infanteria Marină Română împlineşte anul acesta 128 de ani de la prima menţionare oficială. În anul 1886, conform Legii de organizare a Flotilei, echipajul Crucişătorului „ELISABETA”, construit de şantierele din New Castle, care era alcătuit din peste 180 de marinari, avea în compunere 20 de infanterişti marini.
 
În anul 1916, a început procesul de reorganizare a armatei, fiind menţionat în cadrul Marinei Militare, Batalionul de Debarcare, alcătuit din efectivele terestre ale marinei. Ulterior, apare în Ordinea de bătaie a Marinei Militare Romane din ianuarie 1917 o nouă structură, Corpul Infanteriştilor Marinei, care avea ca zonă de responsabilitate Delta Dunării şi litoralul maritim.
 
Având în vedere importanţa şi complexitatea apărării litoralului şi malurilor fluviului Dunărea, în perioada următoare, structurile de infanterie marină s-au dezvoltat şi şi-au diversificat gama de misiuni, cum ar fi lupta împotriva minelor şi navelor de suprafaţă inamice, menţinerea legăturii cu navele proprii, interzicerea infiltrării grupurilor de cercetare-diversiune şi întârzierea acţiunilor inamicului până la sosirea forţelor principale, ajungând în aprilie 1940, să fie constituit Batalionul de Infanterie Marină, prima unitate de acest fel din Armata Română.
 
Pe parcursul decadelor următoare, Infanteria Marină Română a suferit mai multe restructurări succesive, determinate de evenimentele politice şi militare, fiind chiar desfiinţată, în anul 1958, la cererea consilierilor sovietici.
 
La data de 29 noiembrie 1971, a fost reînfiinţat Batalionul de Infanterie Marină, dată care a devenit Ziua Infanteriei Marine Române.
 
Această zi este un prilej deosebit pentru a evoca jertfele infanteriştilor marini în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, aducându-le un pios omagiu. Prin devotament şi curaj, prin muncă susţinută şi tărie de caracter, infanteriştii marini au fost întotdeauna buni patrioţi, oameni care au ieşit cu fruntea sus din orice misiune, câştigându-şi, de-a lungul timpului, respectul binemeritat.
 
Batalionul 307 Infanterie Marină este o structură importantă a Forţelor Navale Române, care execută misiuni de descurajare şi anihilare a acţiunilor teroriste în zona Deltei Dunării, zona lagunară şi pe fluviu, de supraveghere şi protecţie a căilor de comunicaţii navale, misiuni de transport, participă la operaţii în sprijinul păcii (PSO), misiuni de căutare – salvare pe fluviu şi pe mare, misiuni de monitorizare a zonei de responsabilitate, misiuni de asistenţă medicală primară în situaţii de urgenţe civile, misiuni de limitare şi înlăturare a efectelor dezastrelor sau a altor situaţii de criză.
 
Sursa foto: radiometafora.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii