Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:26 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Sculptorul Gheza Vida, recunoscut pe plan naţional şi internaţional...

ro

11 May, 2015 09:20 1218 Marime text
Sculptorul Gheza Vida, membru corespondent al Academiei Române, s-a stins din viaţă în seara zilei de 11 mai 1980, la Baia Mare.
 
Născut în februarie 1913, Gheza Vida este unul dintre numele de bază din istoria şi cultura maramureşeană. Recunoscut pe plan naţional, dar şi internaţional pentru viziunea şi talentul său, sculptorul, încurajat de învățătorii săi, începe să cioplească animale, păsări și figuri umane încă din școala primară. Potrivit Wikipedia, avea zece ani când a cioplit din briceag o nuntă și o înmormântare țărănească.
 
Dintre lucrările sale, amintim "Omul apelor", "Omul nopții", "Omul pădurii","Țărancă cu coșul" (1942), "La fân" (1958), "Recolta". Materialul său preferat, lemnul. Din 1946, este prezent la numeroase expoziții care au avut loc în țară (la Baia Mare, Cluj, București) și străinătate (la Moscova, Belgrad, Budapesta, Sofia, Paris, Londra, Torino, Roma, Haga).
 
În 1953, Gheza a fost distins cu Premiul de Stat pentru altorelieful "Pintea judecând un boier", iar în 1964, a primit titlul de Artist al Poporului. Zece ani mai târziu, sculptorul a fost ales membru corespondent al Academiei Române.
 
Sursa foto: Adevărul
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii