Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:01 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Samuel Morse, inventatorul codului ce îi poartă numele...

ro

02 Apr, 2015 11:23 3189 Marime text
Samuel Morse, cunoscut pentru realizarea alfabetului Morse, s-a stins din viaţă pe 2 aprilie 1872, la New York. A fost pictor și inventator american.
 
Samuel Finley Breese Morse, pe numele lui complet, a realizat, în anul 1837, un aparat electromagnetic pentru telegrafie, brevetat în 1840. De asemenea, în 1838, a inventat alfabetul care îi poartă numele.
 
În Alfabetul Morse, literele sunt reprezentate prin combinații de semnale scurte și lungi. Inventatorul a identificat literele cel mai des folosite şi le-a asociat semnale scurte (pentru „e", un singur punct), dar şi literele mai puțin folosite, „q” spre exemplu, pe care le-a asociat cu semnale lungi. Astfel, alfabetul inventat de Morse a simplificat trimiterea de mesaje telegrafice, acestea putând fi scrise sub formă de puncte şi linii.
 
Codul a fost îmbunătăţit de asistentul lui Morse, Alfred Vail, care a avut o contribuţie semnificativă şi în realizarea telegrafului, cu ajutorul căruia cei doi au trimis impulsuri de curent electric prin fire ce controlau un electromagnet aflat la capătul de recepţie al sistemului. 
 
Sursa foto: Wikipedia.org
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii