Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:12 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Ghimbirul, antibioticul natural

ro

17 Mar, 2015 00:00 5486 Marime text
Ghimbirul este un condiment puternic cu proprietăţi multiple, benefice, asupra organismului uman. S-a demonstrat că ghimbirul aduce beneficii pentru sistemul digestiv, are efect antiinflamator şi întăreşte imunitatea organismului. Partea care se consumă de la ghimbir este rizomul, rădăcina, care are forma noduroasă şi culoarea deschisă. Poate fi consumat atât în stare proaspătă, cât şi murat, uscat, confiat, fulgi sau pulbere. Ghimbirul poate fi replantat în ghivecele din locuinţă, pentru a avea tot timpul anului. Se rup bucăţi din rizomul de ghimbir şi se pun în pământ.

Cu o istorie de aproape 2.000 de ani, ghimbirul nu este doar un condiment folosit în bucătărie, ci şi o plantă cu numeroase proprietăţi terapeutice, fiind utilizat încă din cele mai vechi timpuri în medicina tradiţională chineză.

În Asia, ghimbirul este considerat un antibiotic natural, în componența lui găsindu-se nu mai puțin de 500 de substanţe active.
Proprietăţile ghimbirului sunt multiple. El conţine substanţe precum retinol, vitaminele B3, B5, A, C, E, tocoferol, acid ascorbic, dar şi minerale precum fier, magneziu, fosfor, mangan, siliciu, potasiu şi zinc.

Fiind un bun energizant, ghimbirul nu este foarte recomandat seara. Datorită conţinutului de vitamine şi minerale, dar şi antioxidanţi, ghimbirul ajută organismul să reziste mai bine în faţa bolilor, dar are şi efect de înfrumuseţare, pentru piele, unghii, păr şi dinţi. În sistemul de cunoștințe medicale indiene ghimbirul are un efect de încălzire a organismului, astfel ajutând la eliminarea toxinelor, în special din plămâni şi sinusuri. Un consum regulat de ghimbir curăţă sistemul limfatic, prevenind astfel apariţia diverselor infecţii, în special cele care afectează sistemul respirator.

Sucul proaspăt împotriva simptomelor răcelii

Sucul proaspăt de ghimbir este bun pentru un nas înfundat, dureri de cap, tuse sau febră. Pentru a-i mai reduce iuţeala se poate face şi un decoct de ghimbir. În 250 ml apă se fierb 2 cm de rădăcină de ghimbir tăiat felii, circa 10 minute. Ghimbirul este foarte bun folosit și sub formă de ceai. Se cojeşte rădăcina de ghimbir proaspătă, se taie o bucată mică şi se dă pe răzătoare până când se obţin 2-3 linguriţe. Se pune ghimbirul într-o cană şi se toarnă peste apă fierbinte, apoi se completează cu suc proaspăt de lămâie sau lime. Dacă se bea ceaiul îndulcit se adaugă o linguriţă de miere (de tei sau salcâm) şi se acoperă mixtura, lăsând-o câteva minute să infuzeze bine. Se trece printr-o strecurătoare pentru a se elimina ghimbirul ras şi se consumă cât este cald. Acest preparat ajută la ameliorarea instantă a gâtului inflamat şi a tusei seci şi productive, fiind extrem de util în sezonul rece deoarece contribuie și la întărirea sistemului imunitar.

De asemenea, ghimbirul oferă organismului vitalitate, ameliorează starea de greaţă şi vomă, tratează indigestia, balonarea, bronşita, are efect afrodisiac, favorizează secreţia bilei şi mobilitatea vezicii urinare. De asemenea este un bun aliat în lupta împotriva kilogramelor în plus.

Ghimbirul este bun şi pentru cei care suferă de rău de maşină sau au probleme cu circulaţia. Rondelele proaspete de ghimbir sunt bune şi în lupta împotriva alopeciei. În prezent, cercetările au scos la iveală şi anumite proprietăţi anticancerigene ale ghimbirului. Studiile sunt în derulare şi se analizează eficienţa ghimbirului în tratarea cancerului de colon şi a celui ovarian.

Împiedică dezvoltarea tumorilor

Ghimbirul este recomandat în cazul bolilor cardiovasculare pentru că dilată vasele de sânge, iar proprietățile sale antioxidante protejează organismul de atacul radicalilor liberi. Totodată, el stimulează imunitatea şi buna funcționare a sistemului digestiv.

Rădăcina de ghimbir împiedică dezvoltarea tumorilor şi are rol antiparazitar. Este un bun remediu natural pentru greața cauzată fie de transport, fie de alimentația copioasă. Este recomandat și în cazul infecțiilor cu Helicobacter Pylori sau în orice altă afecțiune a stomacului.

Sursa: voceaconstantei.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii