Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:52 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vlad Alexandrescu - Ministerul Culturii propune constituirea „Fondului de urgență pentru patrimoniu”

ro

21 Feb, 2016 17:05 1848 Marime text
 
Ministerul Culturii, Vlad Alexandrescu, a transmis astăzi pe pagina sa oficială de Facebook că va propune Guvernului constituirea unui „Fond de urgență pentru patrimoniu”, pentru a finanța intervenții rapide în cazuri de colaps, dar și de punere în siguranță.
 
Astfel, Ministerul Culturii și Institutul Național al Patrimoniului va iniția un proiect național de inventariere, mai spune Alexandrescu.
 
„Pe baza programului de inventariere, se va redacta un plan realist privind scoaterea din pericol a monumentelor noastre. Astfel, Ministerul Culturii va invita specialiști și reprezentanți ai Institutului Național al Patrimoniului, Direcțiilor Județene de Cultură, proprietari și reprezentanți ai societății civile pentru a construi o strategie preventivă în locul măsurilor tardive și post-factum pentru monumentele în pericol de colaps”, a scris ministrul Vlad Alexandrescu pe pagina de socializare.
 
Această decizie vine după ce reprezentanți ai Ministerului Culturii s-au întrunit într-o ședință de urgență pentru a analiza două cazuri de prăbușire a patrimoniului arhitectural: clopotnița bisericii fortificate de la Roadeș, din secolul al XV-lea, și turnul romanic al bisericii fortificate din Rotbav, din secolul al XIII-lea, reprezentativă pentru Țara Bârsei. Potrivit datelor actuale ale ministerului, peste 600 de monumente de arhitectură se afla în stare de precolaps și colaps. 



Sursa foto: Facebook - Vlad Alexandrescu
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii