Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:07 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vasile Blaga consideră că România nu este pregătită să facă față cotei de imigranți

ro

31 Aug, 2015 23:15 868 Marime text
Sursa foto: nineoclock.ro
Copreședintele PNL Vasile Blaga a declarat luni seara, în cadrul unei emisiuni la TVR, că potrivit experienței sale ca fost ministru de Interne, poate spune că România nu are capacitatea necesară de a primi câteva mii de refugiați., scrie Agerpres

„Situația refugiaților este una cu totul specială (...) Problema nu este atât să fii pregătit să îți primești cota (n. red. — de imigranți pe care trebuie să îi găzduiască fiecare țară comunitară), lucru care se va discuta. Să dai mâncare, cazare, faci eforturi. .. N-avem capacități în momentul ăsta. Ca fost ministru de interne vreau să vă spun că capacitățile noastre sunt reduse în centrele de primire a refugiaților. Avem capacitate mare de tranzit la Timișoara. Mii de oameni... dar aia are alt rol. Ea a fost creată în timpul războaielor din Iugoslavia. Aici primești oamenii, îi inventariezi, îi identifici, îi ții o perioadă de timp și pe baza relocărilor îi trimiți'', a spus Blaga. 

Liderul liberal a vorbit și despre faptul că Europa trebuie să aibă o poziție unitară în gestionarea acestei grave probleme a refugiaților și a spus că dacă ar fi participat la reuniune ca ministru de interne ar ridica și problema primirii României în spațiul Schengen, deoarece țara noastră îndeplinește de mai mulți ani criteriile necesare. 

„Aș explica foarte clar care sunt capacitățile noastre, iar pe de altă parte, aș cere bani, pentru că sunt bani în UE pentru astfel de situații. Ungaria a primit vreo 84 de milioane să facă gardul. Eu gard de sârmă nu aș face niciodată. Și aș mai face un lucru, le-aș spune și colegilor noștri, 'da discutăm de solidaritate, este principiul de bază, principiul pe care părinții fondatori au construit UE, dar dacă tot suntem solidari, atunci noi, care îndeplinim de atâta timp condițiile Schengen, vrem să fim și noi în Schengen", a spus Blaga. 

El a subliniat faptul că în prezent imigranții tranzitează fără prea mari probleme, în drumul lor către Germania sau alte țări pe care și le-au ales ca destinație, state care se află în spațiul Schengen. 

„Eu nu pot să nu observ, cum observă și Merkel și alții, dar nu pot să nu observ acum, ca stat nemembru Schengen, că totuși oamenii ăștia intră prin spațiul Schengen, merg în spațiul Schengen. Există și acolo obligativități din partea celor care păzesc frontierele externe, de la identificarea, pentru că vedeți, se vorbește de infiltrări, de Statul islamic, de lucruri de genul ăsta... Trec pe acolo ca prin brânză. Acum mulți se bucură că trec prin Serbia; Ungaria a anunțat astăzi că-i pune pe tren și-i trimite în Germania. Lucrurile nu trebuie gestionate așa. Europa trebuie să aibă o poziție unitară din acest punct de vedere că oamenii ăia nu vin de bine aici', a mai spus copreședintele PNL. 


Sursa: Agerpres
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii