Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:12 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE2 - Grevă spontană la Trezoreria din Constanţa (galerie foto)

ro

03 Nov, 2015 10:43 3049 Marime text
Circa 100 de angajaţi ai Trezoreriei de pe strada Mircea cel Bătrân au ieşit în stradă, în această dimineaţă. Oamenii spun că sunt nemulţumiţi de salariile lor şi de faptul că săptămâna trecută cei din Ministerul Finanțelor au mărit salariile cu 20-22%, dar de această mărire beneficiază doar angajații din aparatul propriu din Ministerul Finanțelor Publice, Agenția Națională de Administrare Fiscală, Agenția Națională pentru Achiziții Publice și Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili. 
Pe uşa Trezoriei oamenii au scris „Stop discriminării”, „Grevă spontană”. Oamenii au afişe şi în mână pe care scrie acelaşi lucru: "Stop discriminării". Asemenea proteste au loc și în Ploiești, Galați și Buzău.

UPDATE2, ora 11.30:

Alianţa Sindicatelor Sed Lex a anunţat, astăzi, că angajaţii din mai multe instituţii fiscale, din primării şi din alte unităţi din administraţia locală au declanşat un protest spontan pe termen nelimitat, cerând creşteri salariele similare celor acordate în învăţământ şi sănătate. Potrivit reprezentanţilor Sed Lex, angajaţii din administraţie publică reclamă faptul că lor nu le-au fost acordate creşteri salariale, în condiţiile în care în acest domeniu media salarizării este de aproximativ 1.350 de lei net.
”Din cauza modului defectuos în care este gestionată politica salarială din România, creând discriminări între categorii sociale ş chiar între angajaţii din cadrul administraţiei publice (vezi creşterile salariale acordate în învăţământ şi sănătate, precum şi angajaţilor din cadrul structurilor centrale ale Ministerului Finanţelor Publice şi ANAF), salariaţii din domeniul Fiscului, din primării şi din alte instituţii din administraţia publică centrală şi locală au declanăat au declanşat acţiuni spontane la nivel naţional, solicitând în mod expres acordarea de creşteri salariale”, spun liderii Sed Lex, într-un comunicat de presă.
La Cluj, peste 300 de angajaţi ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Cluj au întrerupt lucrul, în această dimineaţă, şi s-au adunat în curtea instituţiei. Sindicaliştii acuză că majorarea salariilor din aparatul propriu al Ministerului Finanţelor s-a făcut ”pe ascuns”. Oamenii vor protesta până când vor afla rezultatele unei întâlniri care are loc la Bucureşti, la Ministerul Finanţelor, cu conducerea DGFP Cluj, pentru rezolvarea conflictului.
De asemenea, circa 3.000 de angajaţi ai Regionale Finanţelor Publice Ploieşti, care include judeţele Prahova, Argeş, Dâmboviţa, Ialomiţa, Teleorman, Călăraşi şi Giurgiu, au întrerupt şi ei lucrul şi au ieşit în stradă, nemulţumiţi că doar colegii lor din aparatul central beneficiază de majorări salariale. Şi la Suceava, activitatea Administraţiei Finanţelor Publice este blocată, după ce angajaţii au întrerupt lucrul.
Liderul sindical Gheorghiţă Tudosca a declarat că protestul este spontan şi că salariaţii vor să atragă atenţia că angajaţii administraţiilor judeţene şi de sector nu primesc majorări conform ordonanţei adoptate de Guvern. El consideră că munca angajaţilor din administraţiile judeţene este importantă pentru că acesta este cea care asigură activitatea de bază.
Ministerul Finanţelor a anunţat, vineri, că începând cu 1 noiembrie funcţionarii publici şi personalul contractual din Ministerul Finanţelor, ANAF, Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice şi Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili beneficiază de 25 de clase de salarizare succesive faţă de clasa deţinută. Liderul CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, declara că astfel salariile angajaţilor în cauză vor creşte cu peste 60%.

UPDATE, ora 11.00:


Marian Emilian, preşedintele Sindicatului de Finanţe Constanţa, a declarat că această grevă a pornit de la faptul că „săptămâna trecută, şmecherii din Guvernul României şi-au permis să discrimineze efectiv, atât pe noi, cei din adminstraţiile judeţene ale finanţelor publice, cât şi pe ceilalţi funcţionari publici şi bugetari din celelalte instituţii deconcentrate sau administraţie publică locală. Drept pentru care astăzi suntem într-o acţiune spontană pentru că nu este normal ca lor să le crească salariul. S-a dat un comunicat pe care pur şi simplu nu îl înţelegem sau înţelegem că noi aici, la Constanţa, nu avem nevoie de oameni profesionişti, înţelegem că noi trebuie să supravieţuim cu alte venituri sau nu ştiu ce mesaj ne transmite. Suntem de fapt în faţa unei a doua discriminări, pentru că de-a lungul timpului noi, cei de la Constanţa, nu am primit nişte sporuri. Dacă e să ne aducem aminte că acum doi ani, dintr-un capriciu al primului ministru, acest domn Ponta, sediul regiunii s-a stabilit la Galaţi. Pur şi simplu a fost capriciul lui. Şi s-aucam strâns. Avem condiţii de muncă indecente şi efectiv aceasttă hotărâre prin care am constatat că suntem discriminaţi la salariu a pus capac. Să sperăm că semnalul dat astăzi este recepţionat la Bucureşti. Am înţeles că şi alţi colegi din alte judeţe protestează în faţa instituţiilor. Poate continuăm şi mâine. Poate vom declanşa o grevă legală.”
Trezoreria de pe strada Mircea cel  Bătrân este închisă în acest moment. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii