Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:39 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

B1 Tv Trecutul mai puțin ortodox al Patriarhului Daniel

ro

15 Mar, 2015 21:02 2860 Marime text
Patriarhul Daniel are un trecut mai puțin ortodox, scriu jurnaliștii de la Adevărul. Preafericitul ar fi avut relații apropiate cu Securitatea, dar și cu diverși oameni de afaceri. Mai mult, BOR s-a implicat destul de activ și în campaniile electorale.
 
Preasfințitul, pe numele de mirean Dan Ilie Ciobotea, este patriahul Bisericii Ortodoxe Române, înscăunat în 12 septembrie 2007. Acesta și-a făcut studiile în occident, în plin regim comunist. Mai exact, în Franța și Germania. Mai mult, Patriarhul a activat ca lector la Institutul Ecumenic de la Bossey (Elveţia), unde a fost şi director adjunct între 1986 şi 1988.
 
În aceeaşi perioadă, în care românii doar visau la un paşaport pentru Occident, a participat la numeroase întruniri religioase în Europa şi SUA. De aici au apărut speculaţiile privind relaţiile sale apropiate cu ofiţeri de rang înalt din fosta Securitate, care s-a infiltrat, de altfel, în Biserica Ortodoxă Română la toate nivelurile.
 
Proaspăt întors în ţară, noul călugar Daniel a fost promovat în structura Patriarhiei, pe funcţia de consilier şi director al sectorului „Teologie Contemporana şi Dialog Ecumenic”. De la blugii cu care era îmbrăcat în Elveţia, a ajuns în scurt timp să poarte veşmintele celor mai înalte ranguri arhiereşti.
 
Ascensiunea ierarhică uluitoare, fără precedent în Biserica Ortodoxă Română, a accentuat şi amplificat speculaţiile privind colaborarea cu fosta Securitate
 
În 2007, ÎPS Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei la acea vreme, a oficiat în Italia cununia religioasă a milionarului ieşean Iulian Dascălu, cunoscut ca "regele mall-urilor". Evenimentul a avut loc în cocheta localitate italiană Pistoia-Toscana, iar Daniel a fost însoţit de o suită de cinci preoţi de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.
 
Pe lista extrem de scurtă de invitaţi, având în vedere anvergura în afaceri a lui Iulian Dascălu, s-au aflat numeroşi ofiţeri de rang înalt din fostele structuri ale Securităţii, iar singurul naş de cununie a fost Dan Stuparu, fostul preşedinte onorific al Federaţiei Române de Karate Tradiţional din România, decedat în aprilie 2013.
 
Mitropolitul Daniel a apărut drept foarte apropiat de Iulian Dascalu, care l-a tratat regeşte. A fost adus cu charterul, cazat separat de restul invitaţilor şi i s-a pus la dispoziţie pentru tot „sejurul” un Mercedes de lux, negru, cu şofer.
 
Dascălu a „explodat“ în afaceri în 1999, cu un credit substanţial obţinut de la Banca Naţională a Greciei, intermediat de Dimitrios Fourlemadis, preşedintele Centrului Cultural Elen şi consilier al Mitropolitului Daniel, actualul Patriarh.
 
A construit mall-uri la Iaşi, Timişoara, Cluj, Suceava, apoi complexul Palas din Iaşi. În fiecare dintre aceste întreprinderi, foşti ofiţeri de Securitate grei se regăsesc pe statele de plată ale lui Dascălu. Cel mai notoriu este fostul general Gheorghe Atudoroaie, condamnat pentru omorârea şi incinerarea a peste 40 de timişoreni la Revoluţie. Atudoroaie a fost arestat şi condamnat pentru represaliile din 1989, dar în 1991 a fost achitat şi reîncadrat în SRI de către Virgil Măgureanu.
 
Unul dintre episoadele pe care Patriarhul Daniel le-ar vrea, probabil, uitate este scandalul cu fratele său, Gheorghe Ciobotea. În urmă cu aproximativ 4-5 ani, între cei doi fraţi s-au purtat discuţii aprinse inclusiv prin intermediul presei. Gheorghe Ciobotea l-a reclamat pe Daniel, atunci mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, pentru că, susţinea el, s-a intabulat în fals în Cartea Funciara, ca unic proprietar al pământului moştenit de la bunici.
 
Fostul  şofer al șefului BOR a devenit şef la Trinitas TV. Reprezentanţii Patriarhiei Române au decis, în 2014, să îl înlocuiască din funcţie pe fostul director al staţiei de televiziune a bisericii, Trinitas TV, Nicolae Dima, fiind numit în schimb Leonard Ciofu, unul dintre oamenii de bază ai Patriarhului Daniel încă din perioada în care acesta era Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.
 
ÎPS este înconjurat de personaje dubioase. Unul dintre aceștia este un inginer condamnat penal la cinci ani de puşcărie în dosarul „Transformatorul“, dosar care l-a trimis după gratii şi pe fostul şef al PNL Iaşi şi ex-ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu.
 
Inginerul cu pricina era Ioan Turbatu, cel care, la acea vreme, se ocupa de achiziţiile din proiectul construirii Catedralei Mântuirii Neamului. Turbatu era condamnat în primă instanţă tocmai pentru „aranjarea“ unor licitaţii publice din perioada în care era şef la Electrica Moldova. Reprezentanţii BOR spuneau atunci că respectă prezumţia de nevinovăţie în cazul lui Turbatu. În prezent, acesta se află în puşcărie după ce condamnarea sa a rămas definitivă.
 
Jurnaliștii de la Adevărul vorbesc și despre o filiera Nichita-Fenechiu-Dascălu-PF Daniel, la Iaşi
 
Primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita (PSD), se încăpăţânează să stea aproape de "cele sfinte" cu cheltuieli astronomice făcute din bugetul public pentru Biserică. Printre lăcaşele de cult favorizate sunt cele păstorite de liberalul Relu Fenechiu, sflat acum în puşcărie, sau de omul de afaceri Iulian Dascălu, cununat în 2007 de însuşi Prea Fericitul Daniel, un susţinător fervent al controversatului proiect imobiliar Palas.
 
Pe lista celor mai consistente finanţări făcute de Primăria Iaşi pentru lăcaşurile de cult se numără şi Biserica „Sf. Iulian din Tars”, ridicată în mijlocul campusului studenţesc Tudor Vladimirescu, în imediata vecinătate a centrului comercial Iulius Mall, unul dintre mallurile pe care Iulian Dascălu le deţine la Iaşi. Biserica a primit, în 2012, 100.000 de lei din bugetul Oraşului.
 
Gestul Patriarhului Daniel de a sfinţi noile studiori ale Trinitas TV şi Radio Trinitas cu trafaletul a stârnit un scandal uriaş, în vara anului trecut. Din păcate, Patriarhia nu a ştiu să explice care era rostul trafaletului şi a dat explicaţii penibile care nu au lămurit problema. „Nu este trafalet. Trafalet este pentru cei neiniţiaţi, cei care habar n-au în ce constă slujba de sfinţire şi ce se foloseşte la slujba de sfinţire. Este o tijă de aproximativ 2-3 metri, având în vedere faptul că sunt şi încăperi mai înalte şi care este folosită pentru a unge cu untdelemn sfinţit pereţii încăperii respective. Deci nu se numeşte trafalet, ci tijă de sfinţire .
 
Campania electorală din 2014 pentru desemnarea preşedintelui României a consemnat implicarea fără precedent a clerului Bisericii Ortodoxe Române în lupta politică. Fie că au rostit făţiş în faţa enoriaşilor numele candidatului PSD, Victor Ponta, sau doar iniţialele formaţiunii politice din care acesta provine, preoţii ortodocşi implicaţi au dat mereu argumentaţiei o tentă naţionalistă.
 
Articol preluat de pe b1.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii