Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:52 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE 2 Studenții, atrași de Făgădău în înfrumusețarea municipiului Constanța (galerie foto)

ro

25 Mar, 2016 11:08 1960 Marime text
 
Astăzi are loc întâlnirea viceprimarului cu atribuții de primar, Decebal Făgădău, cu studenții de la universitățile de artă, secția peisagistică.
 
Tema întălnirii este modalitatea în care aceștia vor putea contribui prin proiectele lor la înfrumusețarea intersecțiilor și scuarurilor din municipiul Constanța.

În aceste momente studenții de la universitățile de artă îl așteaptă pe Făgădău pentru începerea discuțiilor. 


UPDATE 2, ora 12.24: 
 

Referitor la pasajul de la Tomis, o problemă semnalată de presă, Făgădău spune că într-o lună va avea un alt aspect. De asemenea, proiectul junglei urbane va fi făcut tot cu dezbateri publice și consultări.
 
Făgădău a dat asigurări că strada Ștefan cel Mare va redeveni pietonală, și se va transforma radical.
 
Studenții profită de aceasta ocazie și pentru a căpăta experiență.
 
Interimarul a anunțat că va trimite invitații și către alte universități din țară. Studenții spun că vor să facă municipiul Constanța atractiv pentru localnici și turiști, majoritatea fiinf de la Facultatea de Peisagistică.
 
„Fiecare dintre noi e un specialist pe partea lui peisagistică, arhitectură și horticultură”, spun studenții.
 
Vapoarele amplasate în oraș trebuie adaptate pe locații, parcurile trebuie să răspundă nevoilor constănțenilor, iar orașul trebuie creat pentru scară umană nu pentru autoturism este principiul după care se ghidează studentii care au decis să se implice în acest workshop.


 
„Combinația arhitectură, peisagistică, horticultură va da rezultate bune și complete” ne asigură studenții.
 
În baza analizei existente pot oferi răspunsurile la nivel urban și vor să le vadă implementate.
„Oferim acest serviciu ca profesioniști dumneavoastră, municipalitatea, trebuie să le concretizeze, să le implementeze, iar utilizatorii, cetățenii, să le agreeze și să se bucure de el. Prestația studenților este voluntară”, s-a mai spus în cadrul întâlnirii.
 
Studenții spun că orașul Constanța este foarte neprimitor, gri și trist, iar spațiile publice nu sunt primitoare.
 
Munca acestora va fi definitivată pe etape, acum fiind în faza de studiul și analiza iar într-o lună ar urma să apară proiectele propuse.
 
Astăzi și mâine vor merge în teren pentru a studia la fața locului zonele pe care vor interveni, iar în maxim trei săptămâni proictele vor fi pe hârtie și prezentate constănțenilor. În luna mai va fi cel puțin un proiect implementat
.
Municipalitatea va trebui să pregătească materialele necesare, utilaje și așa mai departe. Făgădău speră ca până la deschiderea sezonului estival deja unele proiecte să prindă viață.
 
Proiectul calup pentru Cazinoul din Constanța nu a reușit să atragă fondurile necesare nici măcar pentru igienizare.
 
Ovidiu Felipov, cadru didactic de la Universitatea Ovidius spune că vor să lucreze separat pentru că sunt de la facultăți de arte, pictori, sculptori și așa mai departe. Se poate da o imagine unitară a orașului Constanța cu stațiunea Mamaia, ei dorind să facă o prezentare istorică într-un concept contemporan, dorind să cuprindă și zona peninsulară, Mamaia, zona Isrorică a Constanței. Un tot unitar în care în diverse zone să se creeze evenimente specifice, arta având mai multe valențe de exprimare, trebuie un proiect bine conturat stilistic și să țină tot orașul în ansamblu, au mai spus cei prezenți.
Cei de la Universitatea Ovidius s-au mirat că pentru prima dată municuipalitatea ia chemat să participe la acest proiect.
 
„Facem curat, revitalizăm, plantăm deocamdată și apoi se vor implica tot mai mulți în schimbarea imaginii orașului”, a spus Decebal Făgădău.
 
La eveniment și-a făcut apariția și viceprimarul Costin Răsăuţeanu.
 
Studenții de la Facultatea „Ion Mincu” din București au apreciat alăturarea celor de la Unibversitatea „Ovidius” dar au atras atenția că implicarea lor nu se va rezuma doar la copăcei, gazon ci spațiile vor fi ancorate cu lucrări de artă. 



UPDATE 1, ora 11.20:

Decebal Făgădău i-a îndemnat pe studenți să nu fie clasici și să-și lase imaginația să lucreze. De asemenea, acesta a anunțat că va continua proiectul ce vizează refacerea imaginii navelor din oraș, precizând că o altă astfel de navă va fi gata până pe 21 mai când sunt zilele orașului. 

Viceprimarul cu atribuții de primar speră ca rezultatul muncii lor să fie un început și să aibă o continuare, el îndemnându-i pe peisagiști, urbaniști șui arhitecți să vină și să se exprime. Acesta a mai precizat că astăzi a lansat doar o provocare care și-o dorește vie și permanentă. 

Profesorul Gheorghe Fascasiu de la Universitatea Ovidius a ținut să menționeze că „orașul a rămas puțin în urmă ca monumente, locuri vizuale, cultură” și așa mai departe. 


„Proiectele sunt la îndemâna dumneavoastră să le aplicați. Noi le finanțăm și le jurizăm(...) Tinerii trebuie să fie liantul dintre administrația locală și societatea civilă.”, a spus Făgădău. 

La întâlnire participă și viceprimarul Mircea Dobre. 

Marius George Gabriel de la Facultatea „Ion Mincu” din București, împreună cu mai mulți colegi de facultate, inclusiv de la Horticultură, au afirmat că au fost atrași de deschiderea către proiecte a municipalității. 

Studenții vor să se axeze pe spațiile verzi din oraș, amenajarea lor și crearea altor imagini. Se vor ocupa de 24 de scuaruri din Constanța care vor fi organizate după un nou concept. Nu vor fi proiecte singulare pe fiecare din toate aceste scuaruri. 

„Proiectele ce le vor realiza studenții vor fi analizate și cele ce vor fi atractive vor fi multiplicate și preluate inclusiv de cei de la peisagistică din cadrul Primăriei Constanța”, a declarat Făgădău. 

Proiectele vor fi fotografiate și postate pe Facebook, iar care vor primi susținerea constănțenilor acelea vor fi puse în practică. 

De asemenea, „multe proiecte semnalate de presă vor fi rezolvate în modul acesta”, a mai spus Decebal Făgădău. 

Sursa foto: ZIUA de Constanta

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii