Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:45 07 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Statele Unite transportă arme în Afganistan prin baza militară de la Kogălniceanu

ro

28 Jul, 2011 13:19 1069 Marime text

Avioane de marfă americane transportă arme şi provizii unei brigăzi a armatei americane din Afganistan prin intermediul unei baze româneşti de la Marea Neagră, de aproape trei luni, potrivit stripes.com. Oficialii militari americani evaluează, astfel, rolul pe care l-ar putea juca baza de la Mihail Kogălniceanu în restul războiului din Afganistan. Zona din România beneficiază de transport rutier, aerian şi maritim, astfel că este foarte favorabilă", a declarat locotenent-colonelul Greg Derner, un ofiţer de la sediul Comandamentului SUA din Stuttgart, Germania.

Pentru Statele Unite, obţinerea de echipamente în şi din Afganistan poate fi considerată de mult timp o problemă. Tranzitul prin Pakistan s-a dovedit a fi riscant, multe convoaie intrând sub incidenţa atacurilor talibanilor din zonele de-a lungul frontierei. Tulburările politice în Kargazstan au perturbat zborurile SUA pentru un timp, iar Rusia are restricţii asupra transporturilor de pe teritoriul său.

Cu toate că baza din România nu elimină toate provocările transportului de echipamente şi provizii în Afganistan, pornirea misiunilor din România facilitează o parte din presiunile existente, susţine Derner. Evaluarea potenţialului bazei româneşti ar putea dura mai multe luni.

Începând cu luna mai, o subunitate a forţelor aeriene militare operează la baza de la Mihail Kogălniceanu, pentru a testa capacitatea sa în domeniul aerian. În prezent, aproximativ 70 de piloţi americani se află în faza finală a operaţiunii - transportul a 1.000 de tone de echipament către baza americană din oraşul Grafenwohr.

Portul la Marea Neagră din Constanţa face ca această bază să fie atât de atrăgă0toare, sustine stripes.com, deoarece acesta reprezintă o legatură-cheie care deschide accesul către alte rute de tranzit. Un alt avantaj este faptul că România, membră NATO, ar permite transportul echipamentelor atât în, cât şi din Afganistan, a spus Derner. Nu toate ţările permit ca traficul să curgă în ambele sensuri.

Sursa: www.hotnews.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii