Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:42 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Șoferi de tir folosiți drept călăuze pentru a aduce droguri de mare risc în România. Cum funcționa gruparea infracțională destructurată de procurorii DIICOT

ro

14 Sep, 2017 15:34 9434 Marime text
La data de 13.09.2017 procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Structura Centrală au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaților NEGREA Marius-Viorel și COCIOBEA Alexandru, pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de droguri de risc și de mare risc.
 
În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în luna decembrie 2016, inculpatul Negrea Marius Viorel a constituit împreună cu inculpații Z. F. și S. C. G. (cercetat de autoritățile germane), la inițiativa sa, un grup infracțional organizat, ce a acționat de pe teritoriul României dar și din străinătate, în cadrul căruia fiecare trebuia să desfășoare activități specifice pentru preluarea drogurilor, realizarea transporturilor de droguri de risc și de mare risc până la destinatar, precum și predarea lor la destinație, pentru a obține importante sume de bani, cu scopul de a trafica droguri de risc (Ketamină și cannabis) și de mare risc (cocaină).
 
Din cercetări, a reieșit că inculpatul Negrea Marius Viorel, liderul grupării, a avut legături cu furnizori de cocaină din America de Sud și cu clienți din Marea Britanie.
 
Pentru transportul drogurilor era preferată ruta Olanda-Marea Britanie, fiind folosiți conducători de autotrenuri cetățeni români, angajați la diverse companii de transport.
 
Astfel, inculpatul a coordonat preluarea din Olanda/Belgia de la furnizorii drogurilor, prin reprezentanții acestora, a cantității de aproximativ 36 kilograme cocaină și transportul către destinatarii din Marea Britanie. Pe traseu, la data de 17.02.2016, în localitatea Golborne, Warrington, autoritățile din Marea Britanie (National Crime Agency) l-au depistat și arestat pe un cetățean român în momentul în care a primit 18 kilograme cocaină de la doi șoferi ai unui autotren. Cu ocazia percheziționării autotrenului condus de către cei doi șoferi din Olanda/Belgia până în Marea Britanie, autoritățile britanice au mai găsit 18 kilograme cocaină. Inculpatul Negrea Marius Viorel l-a sprijinit pe cetățeanul român arestat de către autoritățile britanice, prin angajarea unui avocat precum și cu sume de bani pentru familia sa, pentru a-l vizita la locul de detenție.
 
De asemenea, inculpatul Negrea Marius Viorel a coordonat preluarea din Belgia de la furnizorii drogurilor, prin reprezentanții acestora, a cantității de aproximativ 54 kilograme ketamină și transportul către destinatarii din Marea Britanie, sens în care, conform înțelegerii prealabile, la data de 22.02.2017 inculpatul Z. F. s-a deplasat din Olanda în Belgia cu un autoturism iar în parcarea unui supermarket din Veurne a preluat de la reprezentantul furnizorului ce a ajuns în parcare cu o autoutilitară înmatriculată în Olanda, trei genți sport de culoare neagră în care se afla cantitatea de ketamină, ambalată în 52 pachete, învelite în folii din plastic, transparent.
 
Ulterior, inculpatul Z. F. le-a introdus în același autoturism pe care l-a condus într-o zonă industrială din apropierea localității Veurne, unde i-a predat cele trei genți cu droguri unui cetățean român, șofer al unui autotren înmatriculat în România.Șoferul autotrenului le-a depozitat în cabină după care s-a deplasat către Marea Britanie, unde urma să le predea destinatarului, sub îndrumarea inculpaților Negrea Marius Viorel și Z. F.
 
La data de 22.02.2017, în jurul orei 18:20 (ora Franței), lângă localitatea Dunkerque (la terminalul Ferryboat Loon-Plage 59 pentru curse regulate între Franța și Marea Britanie — Dover), autoritățile vamale franceze au descoperit în cabina autotrenului cele trei genți cu aproximativ 54 kilograme ketamină, împrejurări în care șoferul autotrenului a fost arestat, fiind condamnat de către instanța de fond la o pedeapsă de 3 ani închisoare, cu executare.
 
S-a mai reținut că inculpatul Negrea Marius Viorel a coordonat un alt transport către destinatarii din Marea Britanie, sens în care, conform înțelegerii prealabile, a preluat din Spania, de la furnizori, prin intermediul a doi cetățeni români, (cercetați de autoritățile spaniole) cantitatea de 6,5 kilograme cannabis. Inculpatul a coordonat transportul către destinatarul din Germania, sens în care, conform înțelegerii prealabile, doi șoferi, cetățeni români, care au aderat la acest grup infracțional organizat, au preluat cantitatea de droguri urmând să o transporte în Germania.
 
La data de 0l.03.2017, în localitatea Junquera, din Spania, aflată în apropierea graniței cu Franța, lucrătorii de la Guardia Civil au depistat respectiva cantitate de 6,5 kilograme cannabis, aflat într-o sacoșă, disimulată în interiorul remorcii cu lămâi ce urmau să ajungă în România, droguri destinate inculpatului S. C. G aflat pe teritoriul Germaniei.
 
De asemenea, inculpatul Negrea Marius Viorel a coordonat preluarea din Belgia de la furnizorii drogurilor, prin reprezentanții acestora, cât și transportul către destinatarii din Marea Britanie, a cantității de aproximativ 12 kilograme cocaină. În acest sens, inculpatul Z. F. s-a întâlnit cu transportatorul pentru a-i da instrucțiuni iar la data de 26.05.2017, în jurul orei 15:45, șoferul unui autotren înmatriculat în România a intrat pe teritoriul Germaniei, dinspre Olanda, staționând pe raza localității Viersen din Germania. La data de 27.05.2017 a intrat pe teritoriul Belgiei de unde a preluat cantitatea de cocaină, iar ulterior a trecut în Franța continându-și traseul până în jurul orei 18:50 când s-a înregistrat la ferryboat-ul din localitatea Dunkerque pentru a se deplasa către Dover, Marea Britanie.
 
În jurul orei 21:45, după ce a coborât de pe ferryboat cu autotrenul menționat, a fost oprit pentru control de către UK Police Border, ocazie cu care în patru cutii cu batoane de ciocolată aflate în semiremorca sigilată au fost găsite 12 pachete înfășurate în bandă adezivă în care se afla cantitatea de 12 kilograme de cocaină, împrejurări în care șoferul autotrenului a fost arestat de către autoritățile britanice.
 
Față de inculpatul Cociobea Alexandru s-a reținut că în luna ianuarie 2017 a aderat la grupul infracțional organizat constituit în luna decembrie 2016 de către inculpații Negrea Marius-Viorel, Z. F. și alții, grup infracțional organizat pe care l-a sprijinit prin acțiunile sale de pe teritoriul României dar și din străinătate.
 
În luna februarie 2017 inculpatul a recrutat doi cetățeni români pe care i-a prezentat coordonatorului grupului infracțional, respectiv inculpatului Negrea Marius-Viorel, pentru a efectua transporturi de droguri de mare risc (cocaină din Belgia în Marea Britanie), împrejurări în care a fost recompensat cu sume de bani (peste 9500 euro). În cadrul grupului infracțional organizat, cu intenție, inculpatul a ajutat la traficarea a cantității de aproximativ 21 kilograme cocaină, prin sprijinul acordat conducătorului unui autotren, cetățean român, pentru a transporta din Olanda în Marea Britanie cantitatea de cocaină, însă pe traseu, la data de 03.09.2017, autoritățile britanice (o echipă din cadrul National Crime Agency) au controlat autotrenul, ocazie cu care a fost găsită, în interiorul remorcii, disimulată în căptușeala unei canapele, cantitatea de cocaină.
 
Cercetările au fost inițiate în luna februarie 2016, iar pentru documentarea activității infracționale a fost demarată o cooperare internațională, prin intermediul Eurojust și Europol, cu Germania, Marea Britanie, Spania, Belgia și Olanda.
 
Astfel, în aceeași cauză, pentru documentarea activității infracționale, s-a acționat simultan în Germania, în Marea Britanie și în Olanda.
 
Acțiunea desfășurată în Germania s-a finalizat cu reținerea a doi cetățeni români și a unui cetățean german, care i-au sprijinit în confecționarea de locuri destinate disimulării drogurilor în autoturisme.
 
În Marea Britanie a fost reținut un cetățean străin cu statut de refugiat care a asigurat distribuția drogurilor în această țară.
 
Autoritățile din Belgia au emis un mandat european de arestare pe numele unui cetățean român.
 
În Olanda a fost efectuată o percheziție solicitată de către autoritățile române, în baza unei comisii rogatorii, pe numele unei persoane fiind emis un mandat european de arestare.
 
Tot în acest caz, în cursul lunii mai 2017, autoritățile din Spania au arestat 17 persoane implicate în traficul de droguri de risc (canabis) și contrabandă cu țigări, membri ai aceleiași grupări.
 
Până la data acțiunii, au fost capturate peste 200 de kg. de canabis, 50 de kg. de ketamina și 55 de kg. de cocaină de către autoritățile din Spania, Franța și Marea Britanie.
 
Inculpații urmează să fie prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
 
Cauza este instrumentată împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate.
 
La acțiune au participat și polițiști ai Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale — Inspectoratul General al Poliției Române polițiști din cadrul din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, serviciilor de combatere a criminalității organizate Bistrița Năsăud și Neamț precum și din cadrul inspectoratelor de poliție județene Bistrița Năsăud, Alba și Neamț.
 
Activitățile au fost desfășurate cu sprijinul S.R.I.
 

”Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție” - au transmis procurorii DIICOT. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii