Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:02 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sindicatele și patronatele nu sunt de acord cu bugetul de venituri și cheltuieli al CNAPMC

ro

04 Mar, 2016 21:06 2685 Marime text
 
Reprezentanții Confederațiilor Patronale și ai Confederațiilor Sindicale, reprezentative la nivel național, au dat miercuri, în cadrul ședinței plenului Comisiei de Dialog Social (CDS) organizată la nivelul Ministerului Transporturilor, aviz nefavorabil proiectului Hotărârii de Guvern privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2016 al Companiei Naționale "Administrația Porturilor Maritime" SA Constanța (CNAPMC).
 
Conform unui comunicat al Organizației Patronale "Operatorul Portuar" Constanța, citat de agerpres.ro, în proiectul prezentat spre avizare se constată o creștere a veniturilor companiei din exploatare, concomitentă cu o scădere a cheltuielilor pentru investiții raportat la anul 2015, dar și o creștere a cheltuielilor de personal (cheltuieli salariale și bonusuri).
 
"De asemenea, este vizibilă o creștere a cuantumului valorii dividendelor ce urmează a fi repartizate în continuare acționarilor, toate acestea în condițiile în care infrastructura Portului Constanța se află într-un stadiu avansat de degradare, iar investiţiile companiei pe acest segment nu există", se menționează în documentul respectiv.
 
Reprezentații organizației apreciază că, astfel, nu sunt asigurate servicii de siguranță și nici adâncimi minime ale bazinelor portuare și la dane - acestea reprezentând atribuții esențiale în sarcina companiei, veniturile din exploatare au crescut în condițiile în care infrastructura portului Constanța pusă la dispoziția operatorilor de către compania care administrează domeniul portuar este precară, iar numărul salariaților și valoarea cheltuielilor cu aceștia, raportat la gradul de eficiență al activității companiei sunt nejustificate, la fel este și valoarea mult prea mare a dividendelor ce nu ar trebui repartizate acționarilor, ci reinvestite în infrastructura portului.
 
"Toate cele trei aspecte denotă în mod clar o deficiență managerială deja confirmată. Considerăm că o aprobare a proiectului de buget de venituri și cheltuieli în această variantă reprezintă o dovadă a relei credințe în administrare a conducerii companiei, a lipsei viziunii economice clare și a unei strategii viabile în scopul dezvoltării Portului Constanța. Toate acestea ar trebui amendate urgent de către autoritățile abilitate", se precizează în comunicat.
 
Conform proiectului de Hotărâre de Guvern privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe 2016 al companiei, publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor, CN Administrația Porturilor Maritime Constanța are bugetate pentru anul în curs investiții în valoare de 98,148 milioane de lei, din care 34,527 milioane lei alocații de la buget.
 
Organizația Patronală "Operatorul Portuar" Constanța reunește 37 de companii care își desfășoară activitatea pe domeniul portuar. În cadrul companiilor membre ale organizației își desfășoară activitatea peste 6.000 salariați, ceea ce reprezintă mai bine de 60% din numărul total de persoane angajate pe domeniul portuar.
 
Companiile membre ale organizației patronale, prin activitatea desfășurată, contribuie cu peste 85% la veniturile CNAPMC, iar contribuția organizației la bugetul local prin activitatea desfășurată este de peste un milion de euro în anul 2014, iar cea la bugetul de stat este de aproximativ 19 milioane de euro în anul 2014.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Vasie 04 Mar, 2016 22:39 Operatorii au dreptate in privința investițiilor si a lucrărilor de reparații la infrastructura portuară.Nu e adevărat ca 85 la suta din veniturile CNAPM provin dela operatorul portuar.In privința tarifelor percepute de APC ,operatorii sa nu se plângă in condițiile in care au profituri de 15-30 a suta din cifra de afaceriE normal ca profitul APC sa meargă la stat,profit ce va fi distribuit la scoli,spitale si in lucrări de infrastructura,inclusiv la APC..(in 2016 APC primește 34 milioane lei, in mulți ani mai mult decât profitul ce-l da APC statului)