Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:54 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se împlinesc 508 ani de la moartea lui Cristofor Columb

ro

20 May, 2014 11:17 1994 Marime text
Astăzi s-au împlinit 508 ani de la moartea navigatorului Cristofor Columb. Columb s-a născut la Geneva, în Italia, într-o familie de oameni simpli. În 1470, a realizat prima sa călătorie spre insula Chios, în Marea Egee. Şase ani mai târziu, nava pe care se afla a fost atacată de piraţi. Columb a reuşit să înoate până la ţărm şi a găsit adăpost la Lisabona. Aici s-a căsătorit cu fiica guvernatorului insulei Porto Santo.
Bazându-se pe informaţiile acumulate de-a lungul călătoriilor sale, Columb a ajuns la concluzia că Pământul este cu 25 mai mic decât se credea la acea vreme. Pornind de la această premiză, navigatorul dorea să descopere o nouă rută spre Asia.
În această aventură, sponsorizată de regele Ferdinand al V-lea şi regina Isabella, Columb a plecat cu trei nave mici, din Portul Palos. în octombrie 1492, a atins pământul la Guanahani, denumit de el San Salvador. Au urmat alte trei călătorii până în 1504, în timpul cărora Columb a explorat mai multe insule din Caraibe.
În timpul celei de-a treia expediţii, în 1498, navigatorul a descoperit un nou continent, America. Oficial, Columb este cel care a descoperit America, dar există dovezi conform cărora normanzii au fost primii care au păşit pe aceste meleaguri, cu cinci secole înainte de Cristofor Columb.
Navigatorul a murit în 1506, după o lungă boală, la Valladolid. Potrivit Wikipedia, în anul 2006, la 500 de ani de la moartea lui Cristofor Columb, în Spania a fost emisă o monedă comemorativă de argint, cu o valoare nominală de 12 euro.
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii