Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:23 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Camera Deputaţilor PNL susține în continuare necesitatea alegerii primarilor în două tururi

ro

12 May, 2015 13:37 1578 Marime text
 
Deputatul liberal Mihai Lupu a anunţat că, miercurea trecută, a fost adoptată în Camera Deputaților noua Lege a alegerilor locale. El arată că noutățile stipulate de acest act normativ se referă la faptul că va permite cetățenilor Uniunii Europene să candideze inclusiv pentru funcția de primar, până acum aceștia având dreptul de a candida doar pentru funcția de consilier. “Deoarece România, Bulgaria și Grecia rămăseseră singurele țări care aveau această restricție, prin noile prevederi legislative, menționate mai sus, ne-am aliniat majorității țărilor din UE”, spune deputatul. Mai mult decât atât, listele electorale sunt înlocuite cu Registrul electoral, gestionat de către Autoritatea Electorală Permanentă, iar partidele politice vor avea acces la acest registru, la cerere, pentru organizarea campaniei electorale.
O altă prevedere importantă a noii legi se referă la faptul că birourile electorale, mai precis numirea președinților și locțiitorilor acestora, se profesionalizează și se depolitizează. Astfel, propunerile pentru aceștia nu vor mai fi făcute de către primari și prefecți, ci din cadrul unui corp al experților electorali gestionat de Autoritatea Electorală Permanentă. O altă modificare a Legii alegerilor locale constă în introducerea obligativității de depunere, împreună cu candidaturile, a unui număr de semnături de susținere și anume 1% din cetățenii cu drept de vot, dar nu mai puțin de 100 de semnături în comune, 500 de semnături în orașe și 1000 de semnături în municipii.
Deputatul Lupu mai precizează că deși PNL nu a sprijinit sub nicio formă acest lucru, susținându-și până la final amendamentele privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, conform prevederilor actualei legi, primarii vor fi aleși într-un singur tur de scrutin, iar președinții de consilii județene din rândul consilierilor, prin vot indirect, deoarece majoritatea parlamentară formată din PSD și aliații săi au dorit doar acest tip de scrutin care-i favorizează. “PNL va susține, în continuare, faptul că alegerea primarilor în două tururi de scrutin este cea mai corectă și reprezentativă formă de alegere a aleșilor locali. Aș mai menționa și faptul că, în noua lege, solicitarea partidelor politice de retragere a mandatului unui consilier care a trecut la alt partid sau care a fost exclus din partid, nu va mai fi decisă de consiliul respectiv - care de multe ori refuză să pună în aplicare decizia -, ci este trecută la prefect, care este obligat, în termen de 15 zile, sub sancțiunea legii penale, să emită un ordin de încetare a mandatului”, a mai declarat Mihai Lupu.
Una dintre cele mai importante prevederi a Legii alegerilor locale care a fost adoptată de Parlament este introducerea sistemului electronic pentru prevenirea votului multiplu! Mai precis, înainte de exercitarea votului, fiecărui alegător i se va scana cartea de identitate iar sistemul va verifica secția de votare la care este arondat, precum și faptul ca nu a mai votat în altă secție. În consecință, sistemul nu va mai permite ca un alegător să voteze de mai multe ori.
 

Tags: Mihai Lupu


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii