Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:31 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Marş pentru combaterea violenţei "Bătaia nu e ruptă din rai"

ro

24 Oct, 2015 18:34 1403 Marime text
Aproape 200 de persoane, majoritatea tinere, au participat astăzi la un marş de protest în capitală, pentru a cere oprirea violenţei împotriva femeilor, privită din ce în ce mai des ca ceva firesc. Protestatarii cer şi măsuri ferme din partea autorităţilor, în special a Poliţiei împotriva celor ce agresează femei. Ei s-au adunat în Piaţa Victoriei, unde, înainte de a pleca în marş, au citit revendicările pe care le au, iar un grup de toboşari, femei şi bărbaţi, a susţinut un scurt moment artistic.
 
Marşul pentru siguranţa femeilor a fost organizat de Reţeaua pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor. Organizatorii au dorit să atragă în acest fel atenţia asupra fenomenului, susţinând că violenţa a început să fie privită ca ceva firesc sau, cel mult, ca problemă privată în care nu trebuie să intervenim. Organizatorii protestului au atras atenţia că ordinul de protecţie continuă să rămână un instrument legal care nu oferă siguranţă reală victimelor violenţei, pentru că, deşi a fost introdus în anul 2012, violenţa împotriva femeilor continuă. Femeile declarau că vor să condamne comportamentul agresiv al acelor bărbaţi care consideră că au dreptul să ameninţe şi să-şi lovească partenera sau fosta parteneră de viaţă, să violeze atunci când nu primesc consimţământul pentru actul sexual, să adreseze obscenităţi pe stradă şi în mijloacele de transport în comun sau să hărţuiască sexual eleve, studente sau colege de muncă. 
 
Protestatarii cer autorităţilor să ia măsuri pentru a exista şi a fi aplicat ordinul de protecţie de urgenţă, iar Poliţia, Institutul de Medicină Legală, unităţile medicale, Parchetul şi instanţele de judecată să trateze cu maximă diligenţă şi celeritate cazurile de violenţă reclamate de femei.
 
Autorităţilor li se mai solicită să asigure personal specializat pentru astfel de situaţii, care să ţină cont de riscul de retraumatizare a victimei, să aloce fonduri publice, de la bugetul de stat şi de la bugetele locale, pentru servicii de consiliere psihologică, asistenţă juridică şi adăposturi, să înfiinţeze centre specializate pentru victimele violului şi să asigure colaborarea între instituţii ori de câte ori este tratat un caz de agresiune în familie, viol, hărţuire şi exploatare sexuală.
 
Printre revendicări se mai află şi sancţionarea canalelor media care încalcă dreptul victimelor la protejarea identităţii, precum şi cele care promovează emisiuni sau articole în care incită la comiterea de acte de violenţă asupra femeilor, dar şi introducerea în curricula şcolară a noţiunilor referitoare la violenţa de gen.
 
Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES) va avea o direcţie pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, potrivit unei hotărâri adoptate ieri de Guvern.
 
Protestatarii au purtat bannere pe stradă pe care scria: "1 din 4 femei a fost agresată fizic sau sexual de partener", "Împreună pentru siguranţa femeilor", "Siguranţa e un drept, nu un privilegiu", "Vrem o lume fără violenţă fizică, sexuală, economică împotriva femeilor", "Pentru agresori doar scuze, pentru femei acuze?", "Bătaia nu e ruptă din rai", "Poliţia apără abuzatorii, statul, capitalul şi atât", "Stop abuzurilor poliţiei împotriva lucrătoarelor sexuale".
În timpul marşului, s-a scandat: "Vrem dreptate în justiţie şi încredere în poliţie", "Cea mai mică lovitură, nu e dragoste, e ură", "Nu mă simt flatată să fiu agresată", "Un, doi, trei, agresorii jos cu ei", "Pot să fiu şi goală, nu pui mâna pe corpul meu decât dacă vreau şi eu", "Solidaritate, să ne unim toate".
 
Potrivit ANES, Direcţia Prevenirea şi Combaterea Violenţei în Familiea fost creată în contextul în care numărul de cazuri de violenţă în familie înregistrează creşteri alarmante în ultimii ani, de la 14.376 în 2012 la 15.358 în 2013, iar o treime din judeţele ţării nu pot oferi servicii specializate victimelor violenţei în familie şi sub 50 la sută din populaţie ştie despre Legea pentru prevenirea şi combaterea violenţelor domestice.
 
Totodată, ANES a lansat Serbările Normalităţii, o campanie naţională centrată pe comunităţile locale care îşi propune să crească gradul de conştientizare a tuturor actorilor sociali cu privire la principiile egalităţii de şanse, la dimensiunea fenomenului violenţei domestice şi a traficului de persoane şi să dezvolte mecanisme şi măsuri integrate pentru prevenirea şi combaterea acestora. Campania presupune organizarea, în perioada octombrie - decembrie, în toată ţara, a peste 50 evenimente prin care autorităţile vor face un apel la siguranţă şi normalitate, precum şi la promovarea dialogului.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii