Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:26 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Kosovo vrea să adere la UE și NATO

ro

22 Oct, 2016 17:57 1855 Marime text
Ministrul de externe kosovar, Enver Hoxhaj, a declarat că "orientarea (noastră) este foarte clară, vrem să fim parte a comunității euroatlantice, ajungând a fi membri ai UE și ai NATO", informează Agerpres, care citează presa spaniolă.
 
Într-un interviu cu ziariști spanioli, Hoxhaj a declarat că Kosovo are "o relație excelentă cu Turcia, dar și cu saudiții și cu alte țări din Golf". "Ne-au sprijinit în timpuri foarte grele", a adăugat el, mulțumind totodată Spaniei pentru sprijinul acordat de această țară în ceea ce privește agenda europeană. "Înseamnă mult pentru noi (faptul că Spania) nu a blocat Kosovo în acest aspect și sper că (Spania) va fi mult mai deschisă în viitor pentru a lucra cu un Kosovo independent", a insistat Hoxhaj. Spania, România, Grecia, Ciprul și Slovacia nu au recunoscut Kosovo după separarea sa de Serbia în 2008.
 
În ceea ce privește relațiile cu Uniunea Europeană, șeful diplomației de la Pristina a explicat că, "din punct de vedere istoric și geografic, Kosovo este o țară europeană, și a face parte din Uniunea Europeană înseamnă să ne întoarcem în Europa, de care aparținem istoric, parte a identității europene".
 
"Suntem un stat mic într-o lume nesigură și a fi membru al Uniunii Europene este important pentru securitatea și stabilitatea Kosovo, dar și pentru dezvoltarea economică", a explicat ministrul kosovar. "A fi membru al Uniunii Europene este cea mai bună modalitate de a moderniza scena politică, de a moderniza economia și de a moderniza societatea (...)", a continuat el.
 
În interviul cu ziariștii spanioli, Hoxhaj s-a referit și la relațiile cu Organizația Nord-Atlantică. "Vrem să cerem aderarea la NATO, însă mai întâi trebuie să realizăm reforme interne, vom face primul pas la anul și apoi vedem cum putem avansa treptat", a spus Hoxhaj, în opinia căruia "intrarea în NATO a Republicii Muntenegru este un pas important pentru Kosovo și pentru regiune". "Cred că Balcanii se află acum într-o situație mult mai bună decât în urmă cu 10 ani, a avut loc o transformare în relațiile dintre state și națiuni, (am trecut) de la ostilitate la cooperare, ceea ce presupune stabilitate în regiune", a apreciat ministrul kosovar.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii