Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:06 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Avocatura.com Judecătorii, revoltați că printre ei s-ar afla ofiţeri acoperiţi

ro

13 May, 2015 14:16 1781 Marime text
 
Febra "acoperiților" i-a afectat și pe judecători. Aceștia au solicitat CSM, prin intermediul Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), să facă verificări şi să îi elimine pe eventualii ofiţeri acoperiţi din magistratură. UNJR se declară "profund îngrijorată faţă de recentele declaraţii publice potrivit cărora în rândul magistraţilor ar exista ofiţeri acoperiţi ai serviciilor secrete, precum şi că instanţele de judecată au devenit "câmp tactic" al serviciilor de informaţii", cerând în acest sens ca CSM să obțină clarificări din partea SRI, care "trebuie să explice corpului de magistraţi şi societăţii ce înseamnă concret "câmp tactic", când vine vorba de justiţie, şi care sunt mijloacele prin care serviciul operează în acest "câmp tactic"".
 
Solicitarea UNJR vine ca urmare a afirmațiilor fostului președinte Traian Băsescu, cel care a susținut că, până în 2004, au existat "ofiţeri acoperiţi printre magistraţi", aceştia fiind şantajabili întrucât au încălcat Constituţia din 1991, scrie Bursa.
 
"Aceste declaraţii ale unui fost preşedinte sunt zguduitoare, deoarece afirmă că până în 2004 se ştie că au existat persoane în rândul magistraţilor care au încălcat legea sistematic, fiind în conflict de interese. Acelaşi fost şef al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) afirmă că după 2004 a cerut serviciilor să îi retragă pe cei acoperiţi din justiţie, însă nu ştie dacă acest lucru s-a întâmplat. Prin folosirea acestei vulnerabilităţi, speculată repetat în spaţiul public, se formează un nou tip de presiune pe justiţie, care afectează negativ munca fiecărui magistrat, prin aceea ca se inoculează opiniei publice percepţia ca aceşti magistraţi nu ar fi independenţi", arată judecătorii într-un document amintit de sursa citată.
 
A doua solicitare a UNJR a fost determinată de un interviu dat de directorul Direcţiei Juridice a Serviciului Român de Informaţii, Dumitru Dumbravă, ce "escaladează afirmaţiile fostului preşedinte şi afirmă că instanţa de judecată a devenit "câmp tactic" de operaţiuni al serviciilor de informaţii".
 
Potrivit judecătorilor, "sala de judecată este locul în care fiecare persoană vine să îşi caute dreptatea în mod public şi transparent, locul unde statul şi cetăţenii săi sunt deopotrivă apăraţi şi egali în faţa legii", iar "acest spaţiu nu trebuie şi nu poate fi transformat în „câmp tactic” de operaţiuni al unui serviciu secret a cărui activitate este, prin natura sa, lipsită de transparenţă".

Articol preluat de pe avocatura.com
Sursa: avocatura.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii