Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:31 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iliescu crede că redeschiderea dosarelor Revoluției și Mineriadei foloseşte doar anumitor persoane

ro

25 Feb, 2016 15:39 1354 Marime text
 
Aflat la Palatul Parlamentului, fostul președinte Ion Iliescu a fost întrebat în legătură cu faptul că urmași ai victimelor spun că nu pot trece peste aceste evenimente. El a arătat că îi înțelege pe cei care au avut pierderi la Revoluția din 1989, dar "din aceste evenimente trebuie trase învățăminte politice, nu să se tot plângă morții".
 

"Eu îi înțeleg pe cei care au avut pierderi. Dar asta a fost! A fost caracterul cel mai radical de tranformare din tot arealul nostru. Nici ungurii, nici cehii, nici polonezii nu au avut asta, nici măcar bulgarii. Deci la noi a fost o mișcare radicală de înlăturare a vechiului regim, cu sacrificii umane. Revolta din decembrie a însemnat sacrificii umane. Acum să stăm să tot ... plângem morții, în loc să tragem concluziile politice adecvate pentru tot procesul de dezvoltare a societății românești...", a afirmat Iliescu, referindu-se la dosarele Revoluției și Mineriadei.

Întrebat cum comentează deciziile internaţionale în privința dosarelor Revoluției și Mineriadei, fostul președinte a arătat că CEDO "este alimentată" de oameni din țară, "interesați" în acest sens.
 

"Nu CEDO. CEDO este alimentată de oameni de aici, interesați să întrețină așa ceva. (...) Nu știu cui slujește așa ceva. Altminteri, nu e nicio problemă. Dar, pusă sub acest aspect, deci luarea la întrebări și analize pe plan judiciar... A fost un moment de istorie cu părți bune și cu părți mai puțin bune, cu stări conflictuale. Am trecut peste ele, am depășit. Ce rost are să dezgropăm...? Ele trebuie să formeze obiectul unor asemenea dezbateri în cazul unor oameni care stau și studiază istoria, ca să tragem învățăminte, nu să tot întreținem o stare...", a adăugat Ion Iliescu, referindu-se la redeschiderea celor două dosare.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii