Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:38 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hotnews.ro Marile dosare de corupţie ale anului 2012. Vezi despre cine este vorba din Constanţa

ro

08 Jan, 2013 09:30 3204 Marime text

dosare-penale.jpgAnul 2012 a fost unul dintre cele mai prolifice pentru justiția românească în ceea ce privește marile dosare de corupție. Dintre cele 25 de dosare de corupție monitorizate, 5 au fost închise cu sentințe definitive și irevocabile, iar alte 8 au primit o decizie în prima instanță (4 condamnări, 4 achitări). Cea mai importantă decizie a fost condamnarea fostului premier Adrian Năstase pentru fapte de corupție, o premieră în justiția românească. Cel mai controversat dosar a fost cel al lui Dan Voiculescu, dosar care, deși aproape de final, s-a mutat de la ÎInalta Curte la Tribunal și invers după ce liderul PC a jucat alba-neagra cu funcția de senator.

Din totalul de 25 de dosare analizate de HotNews.ro, 5 au fost închise cu sentinte definitive și irevocabile. Este vorba despre Dosarul "Trofeul calității" - Adrian Năstase (2 ani de închisoare cu executare), Dosarul "Strămutați de lux" - Ionel Mantog (5 ani de închisoare cu executare), Dosarul "Mătușa Tamara" - Adrian Nastase (achitare definitivă), Dosarul "Mită la LPF" - Dragomir (achitare definitivă) și Dosarul "Armele de vânătoare" - Serban Mihailescu (sentință finala de achitare).

Dosarul „2 Mai" - Monica Iacob Ridzi (603 zile de la trimiterea în judecată) - 18 termene în 2012

În 2012 s-au judecat 18 noi termene în dosarul "2 Mai" în care fostul ministru al Tineretului și Sportului, Monica Iacob-Ridzi, este acuzată de fapte de corupție după ce festivitățile organizate de Ministerul Tineretului și Sportului cu ocazia Zilei Tineretului (2 Mai 2009), care au avut un buget de circa 600.000 de euro, au fost încredințate fără licitație unor companii private. Dosarul a fost trimis la instanța de judecată în mai 2011. În 2012, Monica Iacob-Ridzi a fost audiată de către instanță și a dat declarații în fața judecătorilor pe parcursul a mai multor termene de judecată. Tot in 2012 au fost audiați mai mulți martori, funcționari din minister și foști consilieri ai Monicai Iacob-Ridzi.

Dosarul „Retrocedările ilegale" - Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu (1523 de zile de la trimiterea în judecată) - proces reluat în 2012, 13 termene

Anul 2012 a fost anul în care s-a reluat judecarea dosarului de corupție al edilului din Constanța, Radu Mazăre. În martie 2012, Curtea Constituțională a respins excepțiile de neconstitutionalitate invocate de Mazăre în 2010, iar procesul a continuat la Curtea de Apel București. Tot în 2012, Radu Mazăre a dat primele declarații în dosar în calitate de inculpat. În total, in 2012 s-au judecat 13 termene din dosar. În dosarul "Retrocedarile ilegale", DNA acuză o rețea din care ar face parte primarul Constanței, Radu Mazăre, și actualul președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, dar și alte 35 de persoane (angajați ai instituțiilor publice, notari, oameni de afaceri, samsari de terenuri etc.) și care ar fi pagubit statul cu 114 milioane de euro prin retrocedarea ilegală a circa 100 de hectare de teren situat în Constanța.

Citeste AICI

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii