Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:30 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hotnews 11 metode prin care corupţii îşi ascund banii negri

ro

30 May, 2014 07:33 1955 Marime text
Darul de nunta, mostenirea de la parinti sau soferul cu Ferrari sunt cateva dintre metodele prin care isi disimuleaza sau spala fondurile mari obtinute de mita politicienii, magistratii sau functionarii publici corupti.
Din investigatiile Agentiei Nationale de Integritate si ale Directiei Nationale Anticoruptie, se remarca 11 metode de baza pentru ascunderea averilor ilicite. Motto: "Pai, ce credeai, ca am ajuns la fiecaruia dupa necesitati?! Si, sa ma ierti, ai necesitati cam mari, nene!" (Bumbescu, zis Bachus).
Mostenire de la parinti. Un demnitar, un magistrat sau un functionar public are obligatia sa isi treaca averea intr-o declaratie si sa o si justifice. Unde baga, insa, cu 100.000 de euro luati mita? A primit o mostenire de la parinti. Care parinti nu aveau obligatia declararii si justificarii averii.
  • Împrumutul de la parinti. Aceasta metoda este si mai eficienta. Codul penal nu te obliga sa faci acte notariale la imprumuturile intre rude de gradul I. Dar au existat si cazuri in care functionarul verificat a venit cu un contract de imprumut incheiat cu tatal sau. De multe ori, contractele sunt semnate in fals dupa moartea parintilor - doi batrani cu patru clase, care au lucrat la CAP, de pilda, care puteau semna si cu un "X" - neexistand posibilitati reale de expertize grafologice concludente.
  • Darul de nunta sau de botez. Pana mai acum un an-doi, comisiile de cercetare a averilor, de pe langa instantele de judecata, acceptau frecvent justificarea sutei de mii de euro ca dar strans la nunta sau la botez, insa in ultima perioada au inceput sa mai verifice.
  • Vanzarea de bunuri. De exemplu, un functionar spagar vinde un autoturism BMW vechi de 10 ani ca si cum ar fi nou. Astfel, pe o masina care in targ mai poate face 15.000 de euro poate sa ia si 80.000 de euro de la un mituitor. Citeşte mai departe pe hotnews.ro
Sursa text: hotnews.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii