Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:35 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Guvernul propune o lege a manualului școlar. Ce prevede actul normativ

ro

14 Dec, 2017 17:16 965 Marime text


Manualul școlar este un bun de interes public, potrivit unui proiect de lege care reglementează regimul manualului școlar de bază în învățământul preuniversitar și care a fost adoptat de Guvern în ședința de astăzi.

Conform actului normativ, proiectele de manuale școlare sunt realizate de către autori/coautori și se depun în formă de manuscris la Ministerul Educației Naționale (MEN), în vederea evaluării calității științifice. Evaluarea manualelor se organizează prin Centrul Național de Evaluare și Examinare și Institutul de Științe ale Educației, în baza unei proceduri aprobate prin ordin al ministrului Educației Naționale, de către grupuri de evaluatori formate din cadre didactice, selectate în baza apelului public de selecție.

Manualele școlare admise în urma evaluării vor fi publicate pe platforma www.manuale.edu.ro <http://www.manuale.edu.ro> , cu scopul de a selecta manualul școlar de bază prin proceduri transparente aprobate prin ordin al ministrului.

MEN achiziționează conceptul și conținutul manualului școlar de bază de la autori/coautori, iar manualele școlare de bază, în format pdf și în varianta digitală interactivă, vor putea fi accesate și de pe site-ul ministerului, în cadrul Bibliotecii Școlare Virtuale, devenind resurse educaționale deschise.

          Înainte de reeditare, fiecare manual școlar va fi reevaluat de grupuri de experți.

          Prin derogare de la Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, utilizarea în manualele școlare de bază de scurte extrase din opere scrise literare, artistice sau științifice, a imaginilor unor opere de arhitectură, artă plastică, fotografică sau artă aplicată, precum și de scurte fragmente din opere sonore sau audiovizuale, aduse anterior la cunoștință publică, se face fără plata drepturilor de autor sau a drepturilor conexe, cu menționarea sursei și a autorului.

În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ, MEN va elabora normele metodologice de aplicare a legii, care vor fi aprobate prin ordin de ministru.

          Proiectul de lege adoptat de Guvern va fi transmis Parlamentului cu solicitarea de a fi  dezbatut și adoptat în procedură de urgență. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii