Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:40 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Guvernul a adoptat o OUG de modificare a Legii cinematografiei

ro

29 Nov, 2016 22:17 1399 Marime text
Guvernul a adoptat, astăzi, o ordonanță de urgență de modificare a Legii cinematografiei, care cuprinde o serie de schimbări legate de modul de finanțare din Fondul cinematografic a producției cinematografice, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu, informează Agerpres.

"Prevede o serie de schimbări legate de modul de finanțare din Fondul cinematografic a producției cinematografice, prin transformarea creditului direct în sprijin financiar pentru producție și dezvoltare de proiect, modul de organizare a concursului de proiecte cinematografice și transparentizarea acestui concurs. De asemenea, asigurarea obligațiilor de reciprocitate la nivel european privind coproducțiile internaționale și sprijinirea educației audiovizuale", a declarat Liviu Iolu, marți, într-un briefing, la Palatul Victoria.

Potrivit lui Iolu, mai multe măsuri din OUG privesc susținerea tinerilor creatori, o categorie dedicată de concurs pentru regizorii aflați la primul și al doilea lungmetraj și o alta pentru filmele de micro-buget, cât și încurajarea distribuției de film românesc, prin mărirea procentului obligatoriu de proiecții de la 5 la 10% cu astfel de producții în cinematografe.

O altă serie de intervenții în lege se referă la protejarea patrimoniului cinematografic național, prin trecerea Arhivei Naționale de Filme din subordinea Centrului Național al Cinematografiei în subordinea Ministerului Culturii, a mai spus Iolu.

El a precizat că OUG prevede și asigurarea unor măsuri suplimentare pentru deblocarea procesului de preluare a sălilor și grădinilor de cinematograf de către autoritățile locale de la Regia Autonomă "RomâniaFilm".

Totodată, Liviu Iolu a motivat urgența adoptării OUG prin existența unor "disfuncționalități" în domeniul cinematografiei.

"Din discuțiile cu doamna ministru înțeleg că reprezintă (...) o urgență culturală, care dacă nu s-ar fi concretizat printr-o reformă a Legii cinematografiei ar fi adâncit și mai grav disfuncționalitățile deja existente și ar fi fost aduse prejudicii de imagine și de funcționare pentru domeniul cinematografiei din România în raport cu contextul internațional", a spus Iolu.

El a adăugat că Ministerul Culturii va da un comunicat de presă în care va detalia acest subiect.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii