Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:39 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Expoziţie, dedicată dragostei la Biblioteca Judeţeană

ro

17 Feb, 2013 16:52 1388 Marime text

Biblioteca Judeţeană I.N.Roman găzduieşte o expoziţie de carte realizată de Centrul de Informare Comunitară al Bibliotecii Judeţene Constanţa. Responsabil de expoziţia care celebrează iubirea este bibliograful Ionel Alexe.

Folcloriştii şi etnologii au dubii dacă a existat cu adevărat în panteonul autohton o zeitate a dragostei. Este sigur însă, că unele izvoare ale tradiţiei noastre menţionează existenţa ici şi colo, în special în Muntenia şi Oltenia, a unei sărbători deosebite, marcată în unele sate pe 24 februarie, zi în care Biserica Ortodoxă prăznuieşte Aflarea capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Obiceiul popular consta, în principal, într-o întâlnire în grupuri mari a tinerilor, deseori transformată într-o petrecere ţărănească, cu bucate, cântece şi hore, prilej mult-aşteptat pentru apropiere, curtare, câştigare a prieteniei şi dragostei. Acest ultim şi esenţial aspect face sensul expoziţiei deschise la biblioteca noastră.

Dintre cărţile expuse menţionăm: „Dragobetele: povestea iubirii la români", de Alexandru Surdu, „Sărbătorile la români", de Simeon Florea Marian, „Despre dragoste", de Liviu Antonesei, „Poezia de dragoste a lumii", antologie de Ion Acsan pentru Editura Eminescu, „Sărbătorile la români", de Tudor Pamfile, „Istoria secretă a sărutului", de Julie Enfield.



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii